Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname krijgt eerste partij aandelen Iamgold

Suriname krijgt eerste partij aandelen Iamgold

06/02/2018 22:30 - Ivan Cairo

Suriname krijgt eerste partij aandelen Iamgold

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Steve Letwin, directeur van goudmultinational Iamgold, heeft bij zijn recente bezoek aan Suriname de eerste van drie tranches aandelen Iamgold overgedragen aan de regering. President Bouterse heeft symbolisch de eerste 1.041.667 aandelen in ontvangst genomen, meldt het NII. Hoeveel procent van het totale aandelenpakket dit is, is niet bekendgemaakt. Waar de overdracht heeft plaatsgevonden, ook niet.

De mededeling van het informatieinstituut kwam nadat VHP-parlementariër Asiskoemar Gajadien dinsdag daarover ruchtbaarheid heeft gegeven via nieuwssite Starnieuws. Volgens Gajadien zijn de aandelen op een buitenverblijf te Raleighvallen aan het staatshoofd overgedragen. De afspraken over de aandelenoverdracht dateren van 2016 bij de ondertekening van het exploratieoveereenkomst voor de Saramacca-concessie. De details rondom deze overeenkomst zijn destijds bekend gemaakt door het bedrijf, zegt het NII.

Op 30 augustus 2016 tekende Iamgold een intentieverklaring getekend met de regering om de rechten te verwerven van het Saramacca-gebied met de bedoeling binnen twee jaar exploratieactiviteiten uit te voeren. Bij de ondertekening is een eerste aanbetaling van 200.000 US dollar gedaan om dochteronderneming Rosebel Gold Mines onmiddellijke toegang te verschaffen tot het terrein.

Na een succesvolle oriëntatie heeft het bedrijf een maand later de intentieverklaring geratificeerd om de concessierechten in het Saramacca-concessie over te nemen van de vorige houder. Er is vervolgens 10 miljoen US dollar betaald in contanten en er is overeengekomen om 3.125.000 miljoen gewone aandelen Iamgold in drie gelijke jaarlijkse transacties uit te geven aan de Surinaamse regering.

Binnen de afspraken rondom de concessieovername zullen er nog twee aandelenoverdrachten plaatsvinden van elk iets meer dan 1 miljoen aandelen plaatsvinden. De Staat Suriname is vrij om deze aandelen te behouden of te verkopen op de beurs. Met de afspraken heeft de Staat, aldus het NII, los van de royalties en belastinginkomsten, een direct belang in het functioneren van het bedrijf waardoor het kan profiteren van gunstige productiecijfers en goudprijzen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina