Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitspraak zeegrensconflict beïnvloedde olie-exploratie

Uitspraak zeegrensconflict beïnvloedde olie-exploratie ExxonMobil

06/02/2018 07:08 - Ivan Cairo

Uitspraak zeegrensconflict beïnvloedde olie-exploratie ExxonMobil

 

PARAMARIBO - De beslechting van het zeegrensconflict tussen Suriname en Guyana enkele jaren geleden heeft ertoe geleid dat ExxonMobil olie-exploraties in het zeegebied begon en ook op gigantische oliereserves is gestuit. “Zonder de uitspraak van 2007 zou Liza niet hebben bestaan. Liza bevindt zich op slechts een paar kilometer afstand van het gebied dat Suriname ook claimde en Exxon zou nog banger zijn geweest door wat Suriname in juni 2000 deed; het gebruikte zijn oorlogsboten.”

Dat zei Guyana's ambassadeur in Suriname, Keith George, tijdens een lezing in Georgetown, Guyana. Hij was ten tijde van het zeegrensconflict hoofd van de afdeling 'Grenzen' van het ministerie van Buitenlandse Zaken van zijn land. Zeven jaar nadat de Surinaamse marine een olieboorplatform voor de kust verdreef, kwam het VN Tribunaal voor de Rechten van de Zee (Unclos) in 2007 met een uitspraak.

In 2000 stuurde toenmalig president Jules Wijdenbosch de marine af op het boorplatform dat aanstalten maakte een proefolieboring te verrichten in een door Guyana uitgegeven concessie. Het betwiste gebied werd uiteindelijk door Unclos aan Guyana toegewezen. Verschillende bemiddelingspogingen van de Caricom hadden niets opgeleverd. Tot verrassing van Paramaribo legde toenmalig president van Guyana, Bharrat Jagdeo, deze kwestie in 2004 voor aan het Unclos, terwijl de twee landen nog met elkaar in onderhandeling waren.

"Omdat we nu een zeegrens hebben, kunnen we samen met Suriname verder gaan als Caricom-partners", zei George tijdens de lezing met als thema 'Guyana's Borders: Boundaries, Barriers, or Bridges' ofwel: grenzen, barrières of bruggen. De ambassadeur voerde verder aan dat ofschoon er over de zuidelijke Tigri-driehoek die door zijn land wordt geclaimd, nog een grensconflict bestaat, Guyana Surinames vijfde grote handelspartner is.

"Vooral naar Suriname toe zijn onze grenzen geen barrières", zei de diplomaat. Tussen 2014 en de eerste helft van 2017 bedroeg de handel tussen de twee landen ongeveer 53 miljard Guyanese dollar (265 miljoen US dollar). Met 37 miljard Guyanese dollar (185 miljoen US dollar) slaat de handelsbalans wel over in het voordeel van Suriname, zei de diplomaat in de lezing die was georganiseerd door de Universiteit van Guyana.

Het Tigri-grensgeschil is naar verluidt op de agenda van de gezamenlijke grenscommissie Guyana-Suriname. Bij verschillende gelegenheden hebben president Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot David Granger gesteld dat het territoriaal dispuut geen belemmering mag vormen voor de vriendschapsbanden, bilaterale en regionale samenwerking tussen de twee buurlanden.

Het dispuut dateert van de jaren 60 van de vorige eeuw toen het Guyanese leger Surinaamse ordetroepen uit Tigri verdreef en daar militaire stellingen optrok. De afgelopen decennia heeft Guyana continu beheersdaden verricht in dat gebied.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina