Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Onverdraagzaam of onsportief?

COMMENTAAR: Onverdraagzaam of onsportief?

07/02/2018 12:00

COMMENTAAR: Onverdraagzaam of onsportief?

 

DE MACHTSWISSELING BIJ de politieke partij BEP leidt tot een andere koers. De nieuw gekozen voorzitter Asabina stelt wel dat de partij met twee zetels in het parlement de coalitie blijft steunen. Hoewel hij beweert dat hiermee goed partnerschap wordt gedemonstreerd, houdt hij een slag om de arm, door het beleid buitenparlementair kritisch te volgen.

Caprino Alendy die hem mede in het zadel heeft geholpen stelt dat de weggestemde voorzitter Waterberg, de partij heeft beschadigd. Volgens Asabina zullen ontevreden partijgenoten en zij die de partij hadden verlaten benaderd worden om zich weer in te zetten voor de BEP zodat, mét nieuwe kiezers, een beter resultaat wordt behaald in 2020. Feitelijk is gecalculeerd dat het gekozen bestuur geen andere keus heeft dan in de komende periode samen met de twee parlementsleden Waterberg en Zeeman aan damage control te doen.

Een proces van hen terugroepen is het verdoen van tijd en geld, dus dan maar blijven hangen in de coalitie en het onderste uit de kan proberen te halen. Om politiek strategische redenen zal terugtrekking uit de coalitie niet plaatsvinden. Gebeurt het toch, wordt concurrent Abop in de kaart gespeeld. Deze partij zal de wind uit de zeilen worden gehaald omdat de leiding van de BEP buitenparlementaire speldenprikken zal blijven geven. Als de twee partijen in elkaars vijver gaan vissen kunnen zij zetels mislopen.

De kans dat bijvoorbeeld de NDP in het binnenland en Paramaribo de lachende derde wordt is niet te onderschatten. Want dat er grote verdeeldheid bestaat binnen de BEP is duidelijk. Ex-voorzitter Waterberg is niet de man die de eenheid binnen de partij kan bevorderen, getuige het feit dat 60 procent van de leden niet achter hem staan. Waterberg staat er bekend om in het verleden ongenuanceerde uitspraken te hebben gedaan. Nu glijdt hij weer uit. Hij laat zich denigrerend uit over de partij.

Als goed democraat moet hij de uitslag van de verkiezing accepteren en geen denkbeeldige vijanden suggereren, anders begrijpt hij het democratische principe en gehalte van verkiezingen niet. En als hij niet meer naar het clubhuis gaat omdat hij vreest voor zijn leven, moet hij het lidmaatschap van de partij en dat van de assemblee opzeggen omdat hij het niet meer waard is de BEP te vertegenwoordigen. Waterberg vertaalt de 'bijna monsterzege' van Asabina als dat mensen hem niet lusten. Het gaat er gewoon om dat de achterban een andere leiding wil met frisse ideeën.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina