Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Feestelijke heropening Arya Dewaker mandir

Feestelijke heropening Arya Dewaker mandir

07/02/2018 15:12 - Sabitrie Gangapersad

De Arya Dewaker mandir aan de Pengelstraat.

De Arya Dewaker mandir aan de Pengelstraat.  

PARAMARIBO - Na ruim twee en een half jaar van grondige renovatie, heropent de hoofdtempel van Arya Dewaker aan de Pengelstraat op 10 februari haar deuren met een tweedaagse Wed-yajna. Op die dag wordt ook de 194ste geboortedag van Maharshi Swami Dayanand gevierd.

De mandir, een monumentaal gebouw dat voorkomt op de werelderfgoedlijst van de Unesco, werd na een bouwperiode van 22 jaar in 2001 officieel in gebruik genomen. "Het hele dak en het plafond zijn vernieuwd en vervangen door een aluminium plafondsysteem. De betonscheurtjes zijn samen met de houten vloer hersteld. De tegels zijn vervangen door graniettegels en ook de verlichting is vernieuwd.

Het hele gebouw is opnieuw geschilderd", vertelt voorzitter Indersing Gangabisoensingh. Volgens hem biedt de grondige renovatie een langetermijn gebruiksgarantie van ruim veertig jaar, mits het noodzakelijke reguliere onderhoud blijft plaatsvinden. Tijdens de renovatieperiode werden de reguliere diensten gehouden in het multicultureel centrum achter de tempel.

De renovatie heeft ruim een kwart miljoen Amerikaanse dollars gekost. Deze zijn uit eigen middelen en uit schenkingen opgebracht. "Wij willen nog een lift voor de senioren, zodat ze moeiteloos de gebedsruimte in het bovenste gedeelte van het gebouw kunnen betreden. De kosten voor een lift zijn hoog en we kijken nu uit naar andere alternatieven zoals een stoelenlift. Een andere prioriteit is ook de herinrichting van ons voorterrein."

Voor de heropening staan op het programma vuurofferdiensten, toespraken en preken over diverse Vedische aspecten. Op de tweede dag zullen ook vaste sponsoren van de organisatie worden gedecoreerd en ontvangen 24 assistent pandits en vier karam kanth (bevoegde pandits) hun diploma. "Zeventig procent van de geslaagden bestaat uit vrouwen. Dit is een heel goede ontwikkeling, omdat Swami Dayanand altijd opkwam voor de achtergestelde positie van de vrouw en pleitte voor gelijke kansen", zegt Gangabisoensingh.  

De Arya Dewaker werd op 29 september 1929 opgericht en heeft op dit moment vijf basisscholen, vier lagere beroepsonderwijsscholen, drie muloscholen en een kinderhuis onder haar beheer. De organisatie heeft landelijk 21 onderafdelingen met als hoofdkwartier de tempel aan de J.A. Pengelstraat.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina