Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • #Metoo nu ook in Mekka

#Metoo nu ook in Mekka

07/02/2018 22:59

#Metoo nu ook in Mekka

Foto: wordpress.com  

ISLAMABAD - De #Metoo-discussie heeft nu ook Mekka bereikt, de belangrijkste stad binnen de islam en jaarlijks trefpunt voor miljoenen gelovigen die de traditionele pelgrimage (hadj) maken. De knuppel is in het hoenderhok gegooid door Sabeeca Kahn, een Pakistaanse vrouw.

Op Facebook doet ze verslag van hoe ze werd betast door mannen vlakbij de Ka'aba, het centrale heiligdom in Mekka waar de gelovigen zeven keer omheen lopen. Sabeeca Kahn vertelt hoe ze meerdere keren is lastig gevallen door mannen die tegen haar aan schuurden of aan haar billen zaten. Ze begint haar post bijna met een excuus voor wat ze gaat onthullen. "Ik was bang dit te delen omdat het uw religieuze sentimenten kan kwetsen."

Een enorm taboe werd doorbroken. Kahns getuigenis leidde tot (voorzichtige) reacties van andere vrouwen die zich over hetzelfde beklaagden. Een moslima vertelde dat ze werd geknepen in haar zij en billen en dat mannen met hun geslachtsdeel tegen haar aanduwden in de lange rij. Bepaalde drukke delen van de tawaf (de zeven rondjes die om de Ka'aba worden gelopen) zouden nu worden gemeden door vrouwen die weten van de problemen.

Volgens de Britse krant The Times zijn vrouwen bang of beschaamd om misstanden aan de kaak te stellen omdat religieuze autoriteiten ter plaatse regelmatig de vrouwen als schuldige aanwijzen. Volgens Fatna Mohamed die ook over haar ervaringen schreef, rekenen aanranders er juist op dat de vrouwen bang zijn naar de politie te gaan. Vorig jaar maakten ruim een miljoen vrouwen de pelgrimstocht, ze vormen iets meer dan 40 procent van alle pelgrims. AD.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina