Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Wij zijn Erwin de Vries zeer erkentelijk’

Minister Pengel: ‘Wij zijn Erwin de Vries zeer erkentelijk’

07/02/2018 17:27 - Van onze redactie

Militairen dragen na afloop van de uitvaartceremonie de kist met daarin het lichaam van groot kunstenaar Erwin de Vries naar de lijkwagen.

Militairen dragen na afloop van de uitvaartceremonie de kist met daarin het lichaam van groot kunstenaar Erwin de Vries naar de lijkwagen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Tijdens een goed bezochte uitvaartceremonie in de Hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken heeft Suriname woensdagmiddag afscheid genomen van groot kunstenaar Erwin de Vries (88). Vanwege de staatseer hielden permanent vier militairen de wisselende wacht bij de kist, die bedekt was met de nationale vlag.

"We hopen dat we het vandaag hiermee goed hebben gemaakt", zei ceremoniemeester Odette Miranda. De Vries voelde zich namelijk 'onvoldoende gewaardeerd' in Suriname. Tal van prominenten uit de kunstwereld, de politiek en het bedrijfsleven bewezen het tegendeel en kwamen hem een laatste groet brengen.

Waarnemend minister Patrick Pengel van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, die mede namens de president sprak, zei dat De Vries "zonder meer Surinames grootste en meest charismatische kunstenaar" was. "Hij heeft Suriname stevig op de wereldkaart van de kunst gezet. Wij zijn hem hiervoor zeer erkentelijk."

Het ministerie wil daarom samen met de sector en de familie van de gelauwerde kunstenaar overleggen hoe "zijn nalatenschap binnen het Surinaams Cultureel erfgoed, een waardige plaats te zullen geven". De laatste grootste wens van De Vries was een eigen museum. "Als overheid zullen wij onze bijdrage leveren om deze wens in vervulling te doen gaan."

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), wist te vertellen over zijn buurtgenoot De Vries: "Wat weinigen weten is dat hij een topeconoom was. Hij was niet vies van geld. Maar hij maakte zich ook zorgen over de economie waarover hij vaak sprak. Een erelidmaatschap van de VES zou op zijn plaats zijn geweest."

Aan het eind van de afscheidsceremonie was het aangrijpend hoe de weduwe en dochters van De Vries weenden over zijn kist die daarna door militairen naar buiten werd gedragen naar de lijkwagen. De bestemming was begraafplaats Hodie Mihi, Cras Tibi, waar De Vries in besloten familiekring is begraven.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina