Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tori neti in het teken van de liefde

Tori neti in het teken van de liefde

07/02/2018 21:27 - Audry Wajwakana

Guillaume Pool in zijn bekend rood vertelkostuum.

Guillaume Pool in zijn bekend rood vertelkostuum. Foto: werkgroepcaraibischeletteren.nl  

PARAMARIBO - Het is weer bijna Valentijnsdag. 14 februari is de dag waarop miljoenen mensen wereldwijd bloemen, kaarten of presentjes sturen naar hun geliefden. In Suriname staan Hilli Arduin en Guillaume Pool te trappelen om bij de zevende Lobi Tori Neti met hun verhalen mensen in de sfeer van de liefde te brengen. Voor het vertelkunstenaarsduo wordt het evenement voor de zevende keer georganiseerd

Ondanks dat alle vorige edities erg druk bezocht waren, wordt de zevende editie tussen de boeken van de bibliotheek van CCS aan de Henck Arronstraat gehouden. "We willen de prachtige locatie van CCS met het evenement meer bekendheid geven zodat mensen geprikkeld worden om meer naar de bibliotheek te gaan", zegt Arduin over de verandering van locatie. De eerste editie van het evenement werd in theater Unique gehouden.

De verhalen die de vertellers brengen zijn volksverhalen. Vanaf gewone alledaagse, exotische, uitbundige, ingetogen tot zelfs geheime. "Deze vertellingen zijn speciaal uitgezocht om juist op deze dag te presenteren, waarbij 'Liefde' het thema is", zegt Arduin. Net als de voorgaande jaren zal zij dit jaar weer met een danspresentatie komen en zij zal zorgen voor rode oortjes en blozende make-up en nog een paar errassinkjes.  

Elke verteller komt met twee verhalen. Het eerste verhaal van Arduin gaat over Bukchifil en zijn geliefde Nenamosa. "Het is een liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de slavernijperiode op het eiland Curaçao. Bukchifil en Nenamosa waren slaven en de slaveneigenaar werd verliefd op Nenamosa. Hoe dat verhaal precies in elkaar zit, moeten de mensen op 14 februari komen horen", zegt Arduin. Het verhaal is erg bekend op het eiland. Haar tweede verhaal zal gaan over een koning die 99 vrouwen had.  

Pool in zijn bekende rood vertelkostuum zal de liefde van uitzonderlijke mensen trommelend kleuren. De belangstelling voor het evenement neemt volgens Arduin elk jaar toe. "Als mensen me in december ontmoeten, word ik al gevraagd met welke verhalen ik kom", zegt ze lachend. Er is volgens de verteller een vaste kern van 75 mensen die naar de vertellingen komt.

"De zaal van de bibliotheek kan tweehonderd mensen aan, dus de locatie is echt niet klein." De toegang is traditiegetrouw gratis. Gasten mogen wel een vrijwillige bijdrage geven, die gebruikt zal worden voor de aanschaf van een geluidsinstallatie voor komende voorstellingen. Het evenement vangt om 19.30u.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina