Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Wij hoeven Erwin niet in leven te houden’

‘Wij hoeven Erwin niet in leven te houden’

07/02/2018 00:26 - Van onze redactie

‘Wij hoeven Erwin niet in leven te houden’

Foto: dWT  

PARAMARIBO - “De kleuren in zijn schilderijen zag ik ook terug in mijn fluitspel.” Zo sprak componist-fluitist Ronald Snijders dinsdagavond tijdens de 'Open Podium en Tak Tori Neti’ in de Congreshal, ter ere van groot kunstenaar Erwin de Vries, die vorige woensdag op 88-jarige leeftijd is overleden. De avond was een initiatief van het directoraat Cultuur.

De samenkomst was verre van drukbezocht, maar dat kwam de persoonlijke en intieme sfeer ten goede. Er was een condoleanceregister dat bezoekers konden tekenen. Zanger Romeo Kotzebue bracht een gedicht en het lied 'Yere mi' ten gehore. Ook de inheemse culturele groep Paremuru bracht een ode aan de overleden kunstenaar.

Schrijfster en buurvrouw Cynthia McLeod memoreerde De Vries met persoonlijke anekdotes. Ze kent hem sinds hun jeugd. "Ik ken de hele familie De Vries. Erwin was het buitenbeentje tot zelfs het zwarte schaap", verhaalde zij. Ze kreeg de lachters op haar hand met een anekdote over een veiling waarvan de opbrengst voor de blinden was. Onder de hamer ging ook een schilderij van De Vries met daarop een man en een vrouw. "Ik zal maar niet vertellen wat ze uitbeeldden", hintte McLeod.

Snijders begon met het nummer 'Mi gron' en daarna 'Tabla', een "favoriet van Erwin". Tussendoor vertelde hij over zijn kennismaking met de gelauwerde kunstenaar. "Ik vond hem een beetje een vreemde man, toen ik hem leerde kennen. Ik heb Erwin via mijn vader leren kennen. Hij had grote waardering voor mijn vader." Na zijn ode liep Snijders naar Cultuurdirecteur Elviera Sandie: "Je mag mijn fluit houden." Nadat Sandie het instrument optilde en teruggaf, zei Snijders ondeugend en 'geheel in Erwins stijl': "Ze heeft mijn fluit vastgehouden!"

In de Congreshal hing - zoals beoogd - allesbehalve een rouwstemming. "Wij hoeven Erwin niet in leven te houden. Daar heeft hij zelf voor gezorgd", stelde McLeod met veel bijval, verwijzend naar de 'talloze werken' van De Vries. De begrafenis is woensdag, met staatseer. De uitvaartceremonie is in de Hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en begint om één uur 's middags. Daarna zal De Vries in besloten familiekring worden begraven.

Slideshow: Stefano Tull

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina