Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Curtis Hofwijks overweegt nieuwe politieke beweging

Curtis Hofwijks overweegt nieuwe politieke beweging op te richten

08/02/2018 10:03 - Wilfred Leeuwin

Curtis Hofwijks.

Curtis Hofwijks. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “De politiek zoals die nu wordt gevoerd en ervaren zal een mindere rol van betekenis moeten krijgen. Het is de samenleving die de ontwikkelingsrichting van het land moet bepalen en niet een groepje mensen, die nota bene door het volk in die positie worden geplaatst.” Zo sprak dinsdagavond Curtis Hofwijks tijdens een bijeenkomst van Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw.

Hofwijks, bekend geworden door zijn éénmansactie met de slogan 'Wij zijn Moe', overweegt met een nieuwe politieke beweging te komen. Het wordt er dan één die anders zal zijn dan wat zich nu als politiek heeft aangediend. Het vertrouwen in de politiek en politici heeft, afgaand op het stemgedrag bij de laatste verkiezingen een behoorlijke deuk gekregen.

De niet-stemmers en zij die nu geen alternatief zien in wat er is, zullen van cruciaal belang zijn bij de komende verkiezingen, zegt de activist. Verkiezingen winnen is één, maar het land tot ontwikkeling brengen is een andere zaak", meent Hofwijks. In zijn presentatie belichtte hij verschillende aspecten in het politieke gebeuren in Suriname. Voor hem staat vast dat de politiek zoals die er nu uit ziet, slechts gericht is op het behalen van regeermacht.

Als het nou is met overlopen en het omkopen van personen, de macht bezitten en regeren blijkt het ultieme doel van politieke partijen en politici. Het woord 'macht' is volgens de spreker een misplaatst begrip in het denken van politici. "Er zou eerder sprake moeten zijn van regeerverantwoordelijkheid om de samenleving te dienen en ervoor te zorgen dat antwoorden en oplossingen worden geformuleerd en gegeven op maatschappelijke vraagstukken. Maar wanneer de focus gericht is op macht komen de belangen van de burgers op de tweede plaats.

Kijkend naar het moreel in de samenleving zegt de activist dat die zover is afgezakt dat het als verkeerd wordt gezien als iemand niet corrupt is. "Je wordt bijna voor gek verklaard als je weigert deel te nemen aan corruptiehandelingen. Corruptie is de norm geworden in onze samenleving.

Anderzijds is het dan ook weer dat mensen snel beschuldigd worden corrupt te zijn." Dat heeft Hofwijks zelf ondervonden. "Omdat ik een tijdje niet meer op straat ben gekomen om te protesteren, heette het dat ik ben omgekocht. Het is de belevingswereld dat iedereen corrupt is", zegt hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen