Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hiv/aids-dialoog religieuze en LGBT-organisaties

Pancap initieert hiv/aids-dialoog tussen religieuze en LGBT-organisaties

08/02/2018 08:07 - Amanda Palis

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid bij de opening van de driedaagse Pan Caribische partnerschapsconferentie (Pancap).

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid bij de opening van de driedaagse Pan Caribische partnerschapsconferentie (Pancap). Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “We zijn goed op weg als het gaat om bestrijden van hiv/aids, maar om verder te komen moeten we het samendoen.” Dit zei minister Patrick Pengel van Volksgezondheid tijdens de opening van de driedaagse Pan Caribische partnerschapsconferentie (Pancap) woensdag. Religieuze organisaties en LGBT-platformen van het Caribisch Gebied praten tot en met vrijdag met elkaar hoe zij kunnen helpen om hiv/aids te bestrijden.

De deelnemers overleggen hoe zij samen kunnen werken om stigma en discriminatie van hiv-geïnfecteerden, LGBT'ers, prostituees en andere kwetsbare groepen tegen te gaan. Binnen de in 2001 opgerichte Pancap is besloten religieuze organisaties te betrekken, omdat er ook in de kerk waar mensen eigenlijk komen om God te dienen, tekenen zijn van discriminatie. Door middel van dialoog willen we de handen in elkaar slaan om dit weg te werken", vertelt Pengel. Hij is blij dat religieuze Caricom-leiders bereid zijn gevonden om hierover te praten. 

Voor Urwin Holband, predikant van de Evangelisch Lutherse gemeente, is het goed dat de eerste stap is gezet tegen stigmatisering en discriminatie."Het is heel belangrijk dat wij hierover praten. We moeten als mensen samenwerken, want naast predikant ben ik ook gewoon mens. En als mensen hebben we het recht om ons niet gestigmatiseerd en gediscrimineerd te voelen. Bij de Lutherse gemeente is er in elk geval een open oor voor hen, want ook deze kwetsbare doelgroep heeft recht op een vol leven", aldus Holband.

De focus bij de gesprekken ligt vooral op de LGBT'ers en de religieuze leiders. "Er is gekozen voor de LGBT'ers, omdat er vooral een hoge besmettingskans op hiv/aids is bij mannen die seks hebben met mannen en bij transgenders. Daarnaast worden ze op hun seksuele geaardheid gediscrimineerd", zegt Pengel.  We zijn nog niet waar we moeten zijn in het tegengaan van stigma en discriminatie en bij bestrijding van deze ziekte, maar gelukkig merken we wel vorderingen", zegt de bewindsman.

Er zijn 2.400 mensen geregistreerd als hiv-positief. Zij krijgen van overheidswege medicijnen en worden begeleid door peercounselors en maatschappelijk werkers. De minister garandeert dat ondanks de financiële problemen binnen de gezondheidssector doorgegaan zal worden deze diensten en medicatie aan te bieden. De aidsremmers worden kosteloos verstrekt, maar de uitdaging blijft dat de mensen zich aan hun therapie houden. Je kunt een vol leven leiden met de ziekte, als je therapie trouw bent", aldus Pengel.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen