Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Amerikaans Congres beëindigt korte shutdown

Amerikaans Congres beëindigt korte shutdown

09/02/2018 15:00

Amerikaans Congres beëindigt korte shutdown

 

Het Amerikaanse Congres heeft een nieuwe begroting voor de federale overheid goedgekeurd. Het Huis van Afgevaardigden stemde in de vroege ochtend in met het voorstel, nadat de senaat eerder al groen licht had gegeven. President Donald Trump moet nu zijn handtekening zetten.

Het Congres slaagde er donderdag niet in voor de deadline te stemmen over de financiering van de overheid. De Republikeinse senator Rand Paul hield de stemming urenlang tegen. Hij klaagde dat de geplande verhoging van de overheidsuitgaven neerkomt op "het plunderen van de schatkist".

"Ik deed mee aan de voorverkiezingen voor het presidentschap, omdat ik kritisch was over het miljardentekort onder Obama. Nu is mijn eigen partij medeplichtig aan het groter wordende tekort", aldus Paul. Het voorgenomen budget voorziet in meer geld voor defensie en infrastructuur en laat bovendien ruimte voor sociaal beleid. In totaal gaat het om een verruiming van het budget met bijna 300 miljard dollar.

De vertraging leidde tot een gedeeltelijke sluiting van overheidsinstanties, een zogenoemde shutdown. Dat gebeurde in januari ook al gedurende drie dagen. Daarna stemde het Congres in met een tijdelijke oplossing. ANP/NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina