Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Communicatie-award

COLUMN: Communicatie-award

09/02/2018 14:01 - PS

Pilomena Bijlhout

Pilomena Bijlhout  

Op 25 februari wordt voor de tweede keer de communicatie-award uitgereikt aan personen en organisaties uit de mediabranche. Een initiatief van het Centrum voor Communicatie & Public Relations (CCPR). U kunt stemmen voor de beste slogan, tv-commercial, het best geschreven stuk en de communicatieman of -vrouw van 2017. Een mooi initiatief dat ik bij de start twee jaar geleden mocht presenteren. Toch moet het mij van het hart dat ik het een gemiste kans vind dat de organisatie zich niet uitspreekt over mediaproducties of deelnemers die de kwaliteitsnorm niet halen. Door dit wel te doen, met onderbouwde en opbouwende kritiek, worden wij bewuster gemaakt en gaat de kwaliteitsnorm omhoog. Of durven wij in Suriname elkaar niet meer te bekritiseren, omdat politici van opeenvolgende regeringen zich de macht over de media toe-eigenen?

Als het om de vrijheid van meningsuiting gaat, geeft het vooraanstaande blad The Economist  Suriname een magere 6,76. Hun thema voor 2017 is 'Free Speech Under Attack' (vrijheid van meningsuiting in het geding). In 2006 was ons cijfer 6,52. Het gaat dus de goede kant op en langzaam komt het besef dat wij een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om dit hoogste goed, de vrijheid van praten, veilig te stellen. Ongeacht wie in het politieke machtscentrum zit, want tot nu toe heeft elke regerende partij zich - na het winnen van de verkiezingen - schuldig gemaakt aan het claimen van de publieke televisie- en radiozender. De media worden volledig ingezet voor het eigen partijbelang.

Vorig jaar heeft minister Jerry Miranda het radioprogramma 'Zeven-Even' uit de lucht gehaald vanwege het beledigende karakter. Hij had liever juridische stappen kunnen ondernemen waardoor een onafhankelijke partij kon toetsen wat de grens is voor het wel en niet toelaatbare. Het vrije woord van Maisha Neus, Curtis Hofwijks en vakbondsleider Wilgo Valies zal ik altijd steunen, want dat is een grondrecht. Wat ik wel weer erg jammer vind, is dat het ons (journalisten) nauwelijks lukt het pro- of -anti-Boutersekamp te overstijgen en waar nodig samen te werken. Mijn motto is: "Ik ben van niemand, alleen van mezelf en niemand moet mij claimen." Maar we zijn geneigd om elkaar etiketten op te plakken.

Ik liep eens de STVS binnen en degene die mij opwachtte zei: "Jij bent hier niet welkom." Een prachtige binnenkomer waarna ik reageerde: "Vertel, waarom niet?" Uiteindelijk ging ons gesprek inhoudelijk over het werk en het werd afgesloten met de woorden: "Jij bent hier meer dan 100 procent welkom". De passie voor het vak zorgde voor de verbinding. Nee, nee. Maak nu niet dezelfde fout als deze persoon om te willen weten wie in het pro- of antikamp zit. De kracht van communicatie is de bereidheid om respectvol, eerlijk en gedurfd, informatie en kennis te delen. Zelfs emoties. Vaak zijn we in Suriname bang dat openheid en waarheid leidt tot afstraffing. Weet u hoe vaak ik te horen krijg dat ik voorzichtig moet zijn met wat ik schrijf? Ik geloof daar niks van. Ik geloof eerder dat het een mythe is die in stand wordt gehouden. Jezelf angst aanpraten terwijl dat niet hoeft.

Laten we dus een volgende keer bij de uitreiking van de communicatie-award de lat hoger leggen en ook stemmen op de beste nieuwslezer en presentator voor radio en televisie. En op parlementsleden die communicatief het meest spreekvaardig zijn, los van hun politieke kleur. Of stemmen op de grappigste verspreking van het jaar die onze taal heeft verrijkt. En ja, ook durven om de missers te benoemen. Mijn grootste misser in 2017 was dat ik in mijn column schreef dat men het 'Hans en Grietje'-masker, bedoelt voor de demonstratie die niet doorging, dan maar mee moest nemen naar huis. To spice up your live. En dat kan natuurlijk niet, want terecht wees iemand mij er op dat Hans en Grietje broer en zus zijn. Oeps!

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen