Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zetelloze partijen niet ontmoedigd

Zetelloze partijen niet ontmoedigd

09/02/2018 08:07 - Merredith Bruce

Politiek analist Hardeo Ramadhin

Politiek analist Hardeo Ramadhin Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Politieke partijen die bij de verkiezingen van 2015 geen zetel hebben behaald, zijn alles behalve ontmoedigd. Politiek analist Hardeo Ramadhin heeft enkele van deze partijen in kaart gebracht en hen “zonder die onaangenaam te zijn” aanbevolen om zich te beraden over hun verdere bestaan en eventuele deelname aan de politiek.

Een van hen is de Amazone Partij Suriname (APS). Voorzitter René Artist vindt het niet nodig om het voortbestaan van de partij te heroverwegen. Hij onderstreept dat de partij zich meer richt op de erkenning van de rechten van binnenlandbewoners en op natuur bewustzijn. "Als wij geen zetel hebben behaald, jammer, maar we hebben toch een bijdrage geleverd." De APS heeft in 2000, 2005 en 2015 meegedaan aan de verkiezingen, zonder ooit een zetel te behalen.

De oproep van Ramadhin is ook gericht naar de Partij voor Duurzaam en Rechtvaardig Samenleven. Die is negen maanden vóór de verkiezingen in 2015 opgericht en heeft 663 stemmen gehaald in Paramaribo en Wanica. Voorzitter Clifford Marica trekt zich niet veel aan van de opmerkingen van Ramadhin. "Ik zeg niet dat wat hij heeft gezegd onzin is, maar wat is de academische en wetenschappelijke basis van zijn uitgangspunt." Zelf vindt hij dat zijn partij, hoewel die geen zetel heeft behaald, toch "behoorlijk wat" personen heeft weten te mobiliseren.

"Het is duidelijk waarmee Ramadhin bezig is. Hij is een uitgesproken VHP'er", zegt Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL) en de combinatie Mega Front over de politiek analist. Deze combinatie, waarbinnen DNL met vijf andere partijen aan de vorige verkiezingen heeft meegedaan, is daarna ontbonden maar de DNL zelf bestaat nog. Mungra noemt het "de grootste onzin is" dat kleine partijen niet levensvatbaar zijn. "De geschiedenis heeft getoond dat organisaties met nieuwe ideeën juist verandering teweeg brengen en daar is de oude gevestigde orde bang van", zegt hij, doelend op de 'oude' politieke partijen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina