Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyana krijgt toch olieraffinaderij

Guyana krijgt toch olieraffinaderij

10/02/2018 14:52 - Ivan Cairo

Guyana krijgt toch olieraffinaderij

 

PARAMARIBO - Het ziet ernaar uit dat Guyana toch een aardolieraffinaderij krijgt. Maar dan geen staatsonderneming, maar een die gefinancierd wordt door particuliere investeerders. De Guyanese regering heeft afgezien van de bouw van een eigen raffinaderij, omdat die minstens 5 miljard US dollar zou kosten en per dag maar tussen de 150.000 en 200.000 vaten zou produceren, wat niet rendabel zou zijn.

Het initiatief voor een kleinere productieplant komt van de Guyanees-Surinaamse rijstmagnaat Turhane Doerga, algemeen directeur van GuyEnergy. In 2011 lanceerde Doerga de plannen voor het opzetten van een modulaire raffinaderij, ruim voordat ExxonMobil op grote commerciële aardoliebronnen in het Guyanese zeegebied was gestuit. Guyanezen zouden in de gelegenheid worden gesteld om al voor 100 Guyanese dollars een aandeel te kopen.

Tijdens de vrijdag in Georgetown, Guyana, afgesloten driedaagse energiebeurs, Guyana International Petroleum Expo (GIPEX 2018), werden de plannen voorgehouden aan bezoekers van de GuyEnergy-stand. De geproduceerde brandsof is bestemd voor de Guyanese en het noordelijk Braziliaanse grensgebied stelden directeur Operaties, Steve Rowan en directeur Vidjai Doerga. Eind dit jaar wordt een aanvang gemaakt met de constructie van de raffinaderij, nadat GuyEnergy een brief van 'geen bezwaar' van de Guyanese regering heeft gekregen.

GuyEnergy hoopt in productie te gaan rond 2020 wanneer de eerste aardolie door ExxonMobil uit de zeebodem voor de Guyanese kust naar boven wordt gehaald. De kosten voor het opzetten van de plant met een capaciteit van 30.000 barrels per dag zijn geraamd op 100 miljoen US dollar. De GuyEnergy-functionarissen hielden bezoekers voor dat de haalbaarheidsstudie en het voorontwerp van de raffinaderij al zijn afgerond.

De raffinaderij komt in de stad Linden, waar reeds havenfaciliteiten van de vroegere aluminiumindustrie beschikbaar zijn. Dit gebied is ook niet ver verwijderd van Brazilië. Naar verluidt heeft Guyana een brandstofconsumptie van tussen de 13.000 en 15.000 barrels per dag. Volgens GuyEnergy zouden een afnemer in Brazilië die 850 pompstations in het noorden van dat land van brandstof voorziet en het Guyanese staatsbedrijf Guyana Oil Company belangstelling hebben om eindproducten van de nieuwe raffinaderij af te nemen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina