Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Atletiekstadion

COMMENTAAR: Atletiekstadion

12/02/2018 12:00

COMMENTAAR: Atletiekstadion

 

PARAMARIBO - DE SURINAAMSE ATLETIEKBOND heeft de afgelopen week het startsein gegeven voor de bouw van zijn eigen stadion. ‘Eindelijk’ zullen velen hebben verzucht, omdat er al jaren hierom wordt geroepen. Gezien de prestaties van de atleten de afgelopen tijd had er allang een atletiekstadion moeten staan. Deze sport is namelijk de enige die Suriname de afgelopen jaren internationaal op de kaart heeft geplaatst. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit stadion het zoveelste doodgeboren ‘sportkind’ wordt.

In Suriname focust men zich op bepaalde takken van sport. Dit heeft dan ook te maken met de bonden of organisaties van de andere sporten. Bij bepaalde bonden worden bergen werk verzet, terwijl bij andere de verantwoordelijke personen er de kantjes vanaf lopen. Ook als mensen zich vrijwillig melden voor een zekere functie bij een organisatie mag uiterste inzet verwacht worden. Vaker is in het sportcommentaar betoogd dat men geen bestuurder moet worden om de status. Men moet bereid zijn te werken. Wie dat niet kan, moet plaatsmaken voor iemand die dat wel wil. Een probleem in ons land is vaak dat wie er eenmaal zit niet graag anderen toelaat uit vrees zijn of haar positie kwijt te raken.

Er moet ook op dat gebied een cultuuromslag worden gemaakt en mensen moeten bereid zijn van anderen te leren. De regering zou kunnen helpen, door bijvoorbeeld ambtenaren die maar rondhangen, ook zogenoemde spookambtenaren, aan het werk te zetten om sportorganisaties te ondersteunen. Er moeten daartussen mensen zijn met voldoende kennis en ervaring om daadwerkelijk een organisatie te ondersteunen. Ook stagiaires uit het buitenland die een sportstudie doen zouden kunnen worden benaderd. De 'zittende' krachten hoeven niet slaafs te volgen, maar ongetwijfeld kan die andere bruikbare elementen aandragen. Dit kan voor een betere balans zorgen in bijvoorbeeld de organisatie, planning en ontwikkeling.

Kortom: sportorganisaties kunnen organisatorisch sterker worden en meer prestatiegericht gaan werken. Surinamers hebben vaak ook een egoprobleem. Men gunt elkaar niets. Iedereen wil oogsten, maar niemand wil planten. En als anderen het initiatief nemen, worden ze vaak genoeg tegengewerkt. Wij moeten leren samen te werken, van elkaar te leren. Pas dan zal succes gegarandeerd zijn. De atletiekbond heeft een goed initiatief genomen. Het bestuur heeft zich ingezet en een droom, ook van atleten, wordt werkelijkheid. Zaak is dat zij, maar ook anderen, het bestuur ondersteunen om het doel te bereiken, want anders komen we geen stap verder.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina