Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President Zuma moet binnen 48 uur aftreden

President Zuma moet van ANC binnen 48 uur aftreden

12/02/2018 21:27

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika.

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika. Foto: AFP  

PRETORIA - Zuid-Afrika's regerende partij, het ANC, heeft president Jacob Zuma gezegd dat hij moet aftreden op korte termijn, mogelijk binnen 48 uur. Geeft Zuma geen gehoor aan de eis van zijn eigen partij, dan roept het partijbestuur hem formeel terug als president of gaat de partij zelfs over tot een parlementaire motie van wantrouwen.

Het nieuws werd gemeld door staatstelevisiezender SABC, online nieuwsdienst News24 en de krant BusinessDay, op basis van bronnen in de ANC-top. De berichten volgden na een lange dag van partijberaad in Pretoria. Maandagavond waren er beelden van de autocolonne van ANC-leider Cyril Ramaphosa die naar Zuma's kantoor reed, eveneens in Pretoria, om naar verluidt het besluit over te brengen. Ramaphosa keerde daarna terug naar het hotel waar het ANC-bestuur nog steeds bijeen was. 

Van Zuma's zijde was er geen officiële reactie. Volgens BusinessDay verlangt Zuma drie maanden uitstel. Zuma lijkt zijn onvermijdelijk geachte vertrek als president zo lang mogelijk te willen uitstellen, mogelijk uit de hoop om via onderhandelingen zijn toekomstige positie zo veel mogelijk veilig te stellen. Zuma, president sinds 2009, is veelvuldig beticht van corruptie en fraude. Er hangt hem, als hij straks als ex-president is, mogelijk strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. 

Een terugroepactie is echter niet grondwettelijk verankerd. Gaat Zuma niet in op de wens van zijn eigen partij, dan kan het ANC proberen om Zuma te verwijderen via een parlementaire motie van wantrouwen. Zo'n unieke actie kan dramatische taferelen opleveren en zou om die reden het liefst vermeden worden door sommige ANC-bestuurders. VK.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen