Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BREAKING: Suriname verliest stemrecht VN

BREAKING: Suriname verliest stemrecht Verenigde Naties

13/02/2018 09:54 - Ivan Cairo

BREAKING: Suriname verliest stemrecht Verenigde Naties

Foto: VN  

PARAMARIBO - De Verenigde Naties (VN) heeft Suriname voorlopig het stemrecht ontnomen vanwege een achterstand in betaling van de contributie. Dat stelde VN-woordvoerder Stéphane Dujarric maandag tijdens de dagelijkse persconferentie van de volkerenorganisatie. Vanwege de slechte financiële positie van de Staat zijn er betalingsachterstanden bij meerdere internationale en regionale organisaties waar Suriname lid van is.

Op vragen van verslaggevers merkte Dujarric op dat met ingang van 29 januari jongstleden acht landen niet meer mogen stemmen: Suriname, Equatoriaal-Guinee, Venezuela, de Centraal Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen. In totaal hebben twaalf lidlanden het stemrecht verloren, maar vier kregen dispensatie, omdat ze hebben kunnen aantonen dat door omstandigheden buiten hun schuld ze niet kunnen voldoen aan de contributiebetalingen.

"De Algemene Vergadering heeft besloten dat de Comoren, Guinee-Bissau, Sao Tome en Principe en Somalië, ofschoon zij een betalingsachterstand hebben, zullen worden toegestaan te stemmen tot het einde van de huidige sessie", aldus de VN-woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat lidlanden die een betalingsachterstand van twee jaar hebben krachtens artikel 19 van het VN-verdrag hun stemrecht verliezen. "Een uitzondering is toegestaan als de staat kan aantonen dat omstandigheden buiten zijn controle hebben bijgedragen aan het onvermogen om te betalen", aldus Dujarric.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina