Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Minder afhankelijkheid

COMMENTAAR: Minder afhankelijkheid

13/02/2018 12:00

COMMENTAAR: Minder afhankelijkheid

 

HET LIJKT AL enige tijd op een kolkende melkpot bij de NDP. Leden voelen zich om de een of andere reden uitgesloten of vinden dat anderen begunstigd worden, terwijl dat hen toekomt. De leden van het ressort Latour hebben zich recent beklaagd. Zij zeggen zich allen ingezet te hebben voor zetelwinst, terwijl een heel kleine groep zich maar mag profileren.

Hoewel de NDP zichzelf een 'nieuwe' politieke partij noemt, is dit politiekvoering à la 'oude' partijen. Leden zetten zich in voor de partij en verwachten daarvoor individueel een tegenprestatie. Daardoor zijn verkiezingsprogramma's ook niet populair. Niet het beleid willen de mensen weten, maar eerder: 'wat krijg ik van wie?'

En hoewel niet duidelijk is wat de leden precies willen, geeft de partijcoördinator van het ressort Latour, Misiekaba wel de richting aan waarin gedacht moet worden. Hij zegt dat het land zich ontworstelt aan een crisis. Wat zou gecompenseerd moeten worden, dat in een crisis niet kan? Natuurlijk is deze vraag retorisch bedoeld, maar dit soort uitspraken moeten ons bewust maken over hoe wij als volk de stembusgang zien.

Het is net als de pakkettenparade die we steeds vaker zien langskomen tijdens de bekende help-ons-uit-de-nood-programma's. Ministers en andere beleidsmakers geven pakketten aan minderbedeelden. Dat komt allemaal op televisie en in koor klinkt het alsof de programmamaker dat buiten de microfoon opeist: 'Dank je wel minister'. Een doekje voor het bloeden natuurlijk, want mensen op individuele basis helpen, vergroot alleen maar de afhankelijkheid.

En dan is de verziekte politieke cirkel rond. Stemmen en propaganda maken voor een bepaalde politieke partij, verwachten om daarvoor individueel gecompenseerd te worden en vervolgens trouw blijven om de positie te behouden. En zodra de verkiezingskaravaan langskomt, staan we weer in de startblokken om het hopeloze rondje opnieuw af te leggen. Dit systeem verziekt het land. Het volk moet leiders aan het verstand brengen dat het geen pakketten wil. Het moet eisen dat er beleid wordt gemaakt zodat het collectief uit de penarie geholpen wordt.

Beleidsmakers moeten het volk figuurlijke hengelstokken aanreiken en de ideale vijvers creëren voor hen om te kunnen vissen. Hun riante salaris is niet bedoeld om een klein deel zo publiekelijk mogelijk te herverdelen, als ze dat al doen. Ze worden goed betaald om maatregelen te treffen zodat die pakketten en individuele hulp niet meer hoeven. Ze mogen hun salaris houden, en in ruil daarvoor gewoon hun werk goed doen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina