Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jaarlijks 20 tot 30 nieuwe lepragevallen

Jaarlijks 20 tot 30 nieuwe lepragevallen

13/02/2018 08:05 - Aidy Pinas

Jaarlijks 20 tot 30 nieuwe lepragevallen

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Onderzoek onder leprapatiënten van 2012 tot en met 2017 heeft interessante resultaten opgeleverd. Maandag lichtte Jack Menke van de Anton de Kom Universiteit van Suriname een tipje van de sluier tijdens een mini-lepraseminar. De onderzoeksresultaten zullen mogelijk binnen niet al te lange tijd gepubliceerd worden onder de naam ‘De tenen van de leguaan’.

De sprekers zijn ingegaan op de epidemiologie van lepra met de nadruk op de periode 1945-2017. Zij belichtten de verschillende vormen van lepra en cijfers uit nationale statistieken over lepra bij kinderen en verschillende (etnische) groepen. Karin Sewpersad, dematoloog, zegt dat per jaar tussen twintig en dertig gevallen geregistreerd worden in Suriname.

Het aantal gevallen onder kinderen is laag, maar nog niet op een aanvaardbaar niveau. "Het streven is dat tegen 2020 deze ziekte niet meer verspreid wordt onder kinderen." De meeste gevallen worden in Paramaribo en Wanica geregistreerd. Sewpersad zei verder dat er een verschuiving is te zien in de etnische groepen waarin lepra voorkomt.

"Er vindt import van lepragevallen plaats uit voornamelijk Brazilië." Dit land staat wereldwijd op de tweede plaats als het gaat om deze lepra. Tijdens het onderzoek zijn diepte-interviews gedaan met dertig patiënten. De ondervraagden hebben verschillende verhalen verteld over hun besmetting en genezing(sproces).

Volgens Menke heeft lepra een lange historie. Het onderzoeksteam heeft nu nieuwe inzichten over lepra vanuit een patiëntenperspectief. Menke belichtte heel kort de waarneming en het gedrag van "oude" patiënten die waren afgezonderd in leprozerieën en van nieuwe patiënten in de Surinaamse samenleving.

Hij ging ook in op behandelmethoden binnen een vorm van medisch pluralisme dat is voortgekomen uit de "ontmoeting" van de traditionele en de moderne westerse geneeskunst. Het thema van het seminar was 'Lepra: De rol van bodem en dieren in werkelijkheid en in de wonderlijke wereld van de patiënt'.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina