Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Proces Palestijnse (17) achter gesloten deuren

Proces Palestijnse activiste (17) achter gesloten deuren

13/02/2018 23:33

De Palestijnse Ahed Tamimi in een rechtszaal in de militaire Ofer-gevangenis nabij Jeruzalem.

De Palestijnse Ahed Tamimi in een rechtszaal in de militaire Ofer-gevangenis nabij Jeruzalem. Foto: AP Photo/Ariel Schalit  

JERUZALEM - Een Israëlische militaire rechtbank heeft dinsdag besloten dat het proces tegen de Palestijnse activiste Ahed Tamimi achter gesloten deuren wordt gehouden. Het 17-jarige meisje wordt beschuldigd van het slaan van militairen en nog elf delicten, waaronder ophitsing en het gooien van stenen.

"Ik denk niet dat het goed is voor een minderjarige dat er honderd mensen in de zaal zitten", zei de rechter, luitenant-kolonel Menachim Lieberman, op de eerste dag van het proces. Daarop wees hij de aanwezige journalisten en buitenlandse diplomaten de deur. Alleen familieleden van de verdachte mochten blijven. De advocate van Tamimi, Gaby Lasky, tekende vergeefs protest aan. Volgens haar willen de Israëliërs niet 'dat de hele wereld meekijkt'.

Een video waarop te zien is hoe het meisje een soldaat in het gezicht slaat, werd een succesnummer op internet. Onder Palestijnen heeft ze de status van heldin bereikt. Veel Israëliërs zagen het incident als een provocatie, waarop de betrokken militairen hadden moeten ingrijpen. Enkele dagen na het voorval werd Ahed Tamimi alsnog gearresteerd, evenals haar moeder, die de video had verspreid.

De rechtszaak werd verdaagd nadat de aanklacht was voorgelezen. De verdediging van het meisje komt in maart aan het woord. Wordt Ahed Tamimi schuldig bevonden aan alle aanklachten, dan hangt haar een celstraf van maximaal veertien jaar boven het hoofd. Ze blijft in detentie gedurende het hele proces, tot verontwaardiging van mensenrechtenorganisaties. Ook vanuit de VN en de EU klonken daarover bezorgde geluiden. VK.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina