Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinamers makkelijker naar Frans-Guyana

Surinamers makkelijker naar Frans-Guyana

13/02/2018 09:11 - Eliézer Pross

Surinamers makkelijker naar Frans-Guyana

 

PARAMARIBO - Frankrijk zal vanaf 1 maart zijn visumbeleid naar Surinamers toe veranderen. De Franse ambassade in Paramaribo zal voortaan geen visa meer verstrekken voor de zogeheten Schengen-landen, inclusief Frankrijk.

Burgers met een normaal paspoort die Frankrijk willen bezoeken, zullen zich voortaan moeten aanmelden bij het particuliere bedrijf VFS Global dat aanvragen van Schengen-visa afhandelt voor de Nederlandse ambassade.

"Dit betekent dat de Nederlandse ambassade in Paramaribo de Schengen-visa zal verstrekken voor de normale paspoorten voor alle Schengenlanden", schrijft de Franse ambassade in een persbericht. "In tegenstelling tot ons is de Nederlandse ambassade gespecialiseerd in het verstrekken van Schengen-visa via VFS Global."

In 2016 zijn achttienduizend Schengen-visa verstrekt door de Nederlandse ambassade en vierhonderd door de Franse ambassade. "De Nederlanders zijn ook veel efficiënter en in staat om een visumaanvraag binnen twee dagen af te handelen. Bij ons kan een afspraak twee maanden op zich laten wachten", zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly.

Frans-Guyana werkt samen met de Surinaamse overheid aan de introductie van een 'grenskaart' voor burgers die aan weerszijden van de Marowijnerivier wonen. Met deze kaart zullen burgers die kunnen aantonen dat ze langs de 520 kilometer lange oostgrens wonen, Frans-Guyana visumvrij mogen bezoeken voor maximaal drie dagen.

De gezamenlijke grenscommissie komt bijeen op 9 maart. Zij zal zich moeten buigen over de details van invoering van de grenskaart, die Frans-Guyana reeds hanteert voor twee steden aan de zuidgrens met Brazilië. Een van de zaken die nog uitgezocht moet worden is of houders van een grenskaart wel handel zullen mogen drijven.

In ieder geval beogen de Fransen ordening van het illegale personen verkeer tussen de twee landen. "Het zal makkelijker zijn illegale bezoekers te identificeren, omdat ze geen grenskaart kunnen tonen", aldus Joly.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen