Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Accountants melden geen ongebruikelijke transacties

Accountants ‘ongeloofwaardig’ stil rond ongebruikelijke transacties

14/02/2018 00:02 - Van onze redactie

Accountants ‘ongeloofwaardig’ stil rond ongebruikelijke transacties

Foto: 1zoom.me  

PARAMARIBO - Sinds de invoering van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) in 2002, heeft geen enkele Surinaamse accountant of accountsbureau een melding gemaakt van een ongebruikelijke transactie. Dit onthult Peter Diekman, hoogleraar Corporate Governance aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, woensdag in de Ware Tijd.

Diekman baseert zich op het laatste jaarverslag van het meldpunt, de Financial Intelligence Unit Suriname (FIU Suriname), van 2014. Hieruit blijkt dat sommige private partijen, waaronder accountants, geen enkele melding van ongebruikelijke transacties hebben gedaan. Informatie van het meldpunt geeft aan dat na 2014 "dit niet beter is geworden".

"Het is in hoge mate onaannemelijk dat zich in het Surinaamse bedrijfsleven in vele jaren geen enkele ongebruikelijke transactie heeft voorgedaan die mogelijk verband houdt met witwassen, zeker niet als het begrip witwassen wordt opgerekt door ook belastingontduiking en corruptie daarbij te betrekken", stelt Diekman onomwonden. "Het is om die reden zeer opmerkelijk en ook ongeloofwaardig dat accountants al vele jaren geen enkele melding hebben gedaan van ongebruikelijke transacties."

Accountants zijn controleurs van de financiële verantwoording van ondernemingen. "Het zijn de accountants die bij uitstek in de gelegenheid zijn om de 'ongebruikelijkheid' van transacties die zij bij hun cliënten waarnemen, te kunnen vaststellen", benadrukt de Adek-hoogleraar. "In Nederland zijn het de accountants die de meeste ongebruikelijke transacties melden", zegt hij desgevraagd.

In de komende twee jaar bereidt Suriname zich voor op het 'National Risk Assessment'. Deze nationale risicoanalyse is gericht op de vraag of er sprake is van een robuuste infrastructuur ter bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme. Naar verwachting zal Suriname in 2020 hierover een internationale beoordeling - een rating - krijgen. "Om het maatschappelijk verkeer echt te dienen en om Suriname echt een dienst te bewijzen zouden accountants hun verantwoordelijkheid moeten nemen", aldus Diekman.

Lees hier uitgebreid: 'Accountants en witwassen'

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina