Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Aboikoni zet de stam te schande’

‘Aboikoni zet de stam te schande’

15/02/2018 07:10 - Gilliamo Orban

De omstreden 'granman' Albert Aboikoni.

De omstreden 'granman' Albert Aboikoni. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Albert Aboikoni mag volgens traditie geen granman worden en zet op deze manier de gehele Saramaccaanse stam te schande.” Erney Landveld, die Naze Amina ondersteunt als granman, reageert op de recente ontwikkelingen van de slepende ruzie over het granmanschap van de stam der Saramaccaners.

'Granman' Albert Aboikoni is maandag met een delegatie van ongeveer zestig personen in Paramaribo gearriveerd. Hij wil een 'beleefdheidsbezoek' brengen aan president Desi Bouterse en daarna geïnstalleerd worden als grootopperhoofd. "Hij forceert zaken en dwingt om erkenning. Wij gaan dat nimmer doen", redeneert Landveld.

Hij wijst erop dat Naze Amina volgens de cultuur in maart 2017 is ingewijd tot granman van de Saramaccaners te Dangogo, in het Boven Surinamegebied. Vervolgens is de regering hiervan op de hoogte gesteld en de groep ziet graag dat Amina wordt erkend door de Staat. "Wij gaan niet aandringen op erkenning. Wanneer de regering klaar is, horen wij dat wel", zegt Landveld.

Hij heeft gehoord dat ook de groep van de Twaalf Lo's, voor wie Frans Banai de granman is, naar Paramaribo komt. Ook zij willen dat de president hun grootopperhoofd erkent. Stefanus Poeketi, woordvoerder van de Twaalf Lo's, zegt dat de groep nog niet wil reageren op de recente ontwikkelingen. De dorpsoudsten waren volgens hem woensdag  in vergadering over de stappen die Aboikoni onderneemt.

"De granman komt vandaag naar de stad. Of hij ook een beleefdheidsbezoek wil brengen aan de president en ook geïnstalleerd wil worden, weet ik niet. Dat zullen de dorpsoudsten besluiten", zei Poeketi. Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname, die maandag de delegatie van Aboikoni niet kon ontvangen, heeft dinsdag gesproken met de groep.

Zij heeft de mensen voorgehouden dat er gewerkt moet worden aan een oplossing. "De president kan onmogelijk drie granmans benoemen", zegt de dc. Zij gaat apart met de drie groepen praten en ziet graag dat de mensen met oplossingen komen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina