Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Heen en weer’-beleid ondermijnt basiszorg

‘Heen en weer’-beleid ondermijnt basiszorgverzekering

18/02/2018 15:29

‘Heen en weer’-beleid ondermijnt basiszorgverzekering

 

PARAMARIBO - Het eigen ‘heen en weer’-beleid van de huidige regering ondergraaft de gedachtegang achter de Wet Nationale Basiszorgverzekering die door de vorige regering werd uitgezet. Dit is zaterdag duidelijk geworden op de openbare zitting van de Zorgraad, meldt Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (Palu) in een persbericht.

Reeds voorbereide staatsbesluiten blijven uit, evenals de verdere verdieping, aanvulling en verbetering van de wet door (noodzakelijke) nieuwe staatsbesluiten en de verschuiving binnen de gezondheidszorg van curatieve naar preventieve zorg. Dit zijn volgens de Palu slechts enkele voorbeelden van het beleid dat de huidige regering ogenschijnlijk heeft losgelaten. Door dit beleid dreigt de gezondheidszorg onbereikbaar te worden voor grote delen van de bevolking.

Volgens de partij gaat het niet zozeer om het ontbreken van beleid, maar vooral om het niet-voortzetten van een beleid dat reeds was uitgezet, mede ondersteund door de huidige leidende coalitiepartner, de NDP. Zo was ook punt van discussie op de openbare zitting van de Zorgraad de 'positie' van Staatsziekenfonds (SZF), dat zelf meent buiten de wettelijke regelingen te vallen omdat het geen zorgverzekeraar zou zijn.

Met het vanaf 2015 gevoerd beleid maakt de regering gewoon een chaos in de zorgsector en frustreert daarmee de hele transformatie die is ingezet onder de vorige regering. Daar waar we een eenduidig en transparant beleid nodig hebben, zien we ook op dit vlak een heen en weer beleid. Het lijkt erop alsof de regering continu bezig is met het blussen van brandjes door de huidige financiële crisis en zich onvoldoende toelegt op een beleidsmatige benadering van de huidige problemen in de gezondheidszorg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina