Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inning jaarpremie buiten invloed Volksgezondheid

Volksgezondheid machteloos tegen betaling jaarpremie

19/02/2018 03:25 - Aidy Pinas-Agodeba

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zegt dat zijn ministerie geen bemoeienis heeft met hoe en wanneer een premie betaald moet worden.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid zegt dat zijn ministerie geen bemoeienis heeft met hoe en wanneer een premie betaald moet worden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het ministerie van Volksgezondheid staat ‘machteloos’ tegenover verzekeringsmaatschappijen die alleen jaarpremies aanbieden aan burgers die zich willen laten verzekeren. Het gaat vooral om personen van 17 tot 59 jaar. Een aantal personen heeft in de voorbije maanden een klacht hierover gedeponeerd bij de Zorgraad, die onder meer moet toezien op naleving van de basiszorgwet.

Een jaarpremie ligt al boven de tweeduizend Surinaamse dollar. Minister Patrick Pengel stelt dat het ministerie geen enkele premie bepaalt en ook geen bemoeienis heeft met hoe en wanneer deze betaald moet worden. "De wet is duidelijk over de basiszorgverzekering. Er wordt nergens verwezen naar een jaarpremie en we moeten ons aan de wet houden. Wij kunnen slechts erop wijzen dat het niet conform de wet is dat de premie van een jaar in één keer betaald moet worden."

De bewindsman kent de redenen die de verzekeraars hebben opgegeven voor het hanteren van zo een maatregel. Volgens hen hebben ze geen keus, want anders komen ook zij financieel vast te zitten. Het verzekeren van personen voor één of enkele maanden zou in het nadeel van de verzekeraars werken.

Hij stelt dat "als er discussies zijn over de verzekeringspremie, de verzekeraars zich moeten wenden tot de Zorgraad voor een oplossing". De raad stelt onder meer voor dat personen die niet in staat zijn om de jaarpremie ineens te betalen de mogelijkheid krijgen een lening hiervoor aan te gaan bij het Zorgvoorzieningenfonds.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen