Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgraad adviseert premieverhoging

Zorgraad adviseert premieverhoging met 50 procent

19/02/2018 10:12 - Aidy Pinas-Agodeba

De Zorgraad hield zaterdag zijn zevende openbare bijeenkomst.

De Zorgraad hield zaterdag zijn zevende openbare bijeenkomst. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De premie met 50 procent verhogen om het financieringstekort in de zorgsector weg te werken. Dit is het voorlopige voorstel van de Zorgraad. Ziekenhuizen en verzekeraars hebben in de voorbije periode meermalen aan de bel getrokken over de achterhaalde tarieven die zij hanteren. De raad heeft met beschikbare gegevens van verantwoordelijke personen in de sector de situatie geanalyseerd en op basis daarvan een voorlopig voorstel gepresenteerd.

Ashween Achaibersing heeft zaterdag hierover een presentatie gehouden tijdens de zevende openbare bijeenkomst van de Zorgraad, waarvan hij bestuurslid is. "De premieverhoging zal sowieso haar voor- en nadelen hebben", onderstreept hij. Op dit moment is er op maandbasis een tekort van plusminus SRD 30 miljoen. Uit de presentatie blijkt dat enkele instellingen tekortschieten bij de beschikbaarheid van financiële gegevens, waardoor de raad nog geen compleet beeld heeft van de financiering van de zorg.

Zorgraad-voorzitter Anjanie Ganput: "We zijn nog niet helemaal eruit. Zoals mijn collega heeft gezegd zijn er voor- en nadelen. We moeten nog met gegevens het voorstel verder bekijken om vast te stellen of het realistisch is of niet." Ze benadrukt tegenover de redactie dat de financiële component belangrijk is, maar aspecten zoals kwaliteit en reorganisatie moeten niet verwaarloosd worden en er moet rekening worden gehouden met afspraken.

Uit een analyse van mediaberichten van de afgelopen drie maanden blijkt dat er iets niet in orde is met de financiering. In haast alle gevallen kwam het financiële aspect voor. De ene keer was het ontevredenheid bij het personeel van een instantie, omdat het niet (op tijd) is uitbetaald en in een ander geval waren het specialisten en artsen. In vrijwel alle gevallen kon een oplossing gezocht worden, maar die is van korte duur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina