Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Volgelingen Aboikoni willen installatie 'granman'

Volgelingen Aboikoni handhaven eis installatie 'granman'

21/02/2018 05:11 - Gilliamo Orban

Albert Aboikoni.

Albert Aboikoni. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De volgelingen van Albert Aboikoni zijn naar Paramaribo gekomen met slechts één doel, namelijk zijn installatie tot grootopperhoofd van de stam der Saramaccaners. Dat verzoek hebben ze gedeponeerd bij districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname en ze wachten nu af om de president te ontmoeten. Dit zegt Iwan Adjako, secretaris van Aboikoni.

De delegatie van kapiteins, basya's, adviseurs en apintidrummers is op 12 februari gearriveerd. Ondanks de vele brieven die gestuurd zijn naar de regering voor een ontmoeting, is een uitnodiging uitgebleven. "We willen tien dagen blijven, maar het kan uitlopen omdat de regering misschien andere activiteiten op het programma heeft", zei Adjako eerder tegen de krant.

Hij zegt thans dat de groep van plan was om woensdag naar het binnenland terug te keren. Op de vraag hoelang ze nog zullen wachten op een uitnodiging, geeft de secretaris geen concreet antwoord. "We gaan wel niet eeuwenlang wachten. Waarom zouden we geen ontmoeting kunnen hebben met de president?", vraagt hij zich af.

Stefanus Poeketi, woordvoerder van de twaalf lo's, zegt dat woensdag wordt gesproken met de dc. "Wij zijn naar de stad gekomen om te laten zien dat een groot deel van de Saramaccaanse gemeenschap niet achter Aboikoni staat. Als we dat niet doen, kan de regering ervan uitgaan dat we het eens zijn met hem als granman." De twaalf lo's erkennen Frans Banai als grootopperhoofd.

Naar zeggen van Erney Landveld, die Naze Amina ondersteunt als granman, heeft zijn groep een vruchtbaar gesprek gehad met de districtscommissaris. Hij wil hierover niet uitweiden. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina