Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe partij Strei! vermijdt samenwerking

Nieuwe partij Strei! vermijdt samenwerking

22/02/2018 09:34 - Wilfred Leeuwin

Het bestuur van Strei! met in het midden voorzitter Maisha Neus.

Het bestuur van Strei! met in het midden voorzitter Maisha Neus. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Onder leiding van activiste Maisha Neus is woensdag in het Lalla Rookhgebouw Surinames nieuwste politieke organisatie Strei! aan de gemeenschap gepresenteerd. Het was geen proclamatie omdat de vereiste stukken nog niet zijn goedgekeurd door de autoriteiten. Strei! wil - zoals de naam al doet vermoeden - strijden. Die strijd zal zich voornamelijk richten op een totaal andere ideologie dan nu gebruikelijk is.

Politiek denken in Suriname zal op een totaal ander niveau beleefd moeten worden. De partij wil de komende twee jaar en daarna, hard hieraan gaan werken. De komende verkiezingen overslaan en wachten op zeven jaar verder bij de verkiezingen van 2025, is geen optie. De vijf bestuursleden zijn gemiddeld dertig jaar.

Ze stellen dat politieke ervaring, geld en een grote ledenregistratie niet het uitgangspunt moeten zijn, maar het aanzetten tot nadenken over een alternatief met nieuwe ideeën over rechten, plichten, de economie, de staatshuishouding, de rechtsstaat en andere beleidsmatigheden. Dat bewustzijn moet ertoe leiden dat kiezers op 25 mei 2020 een bewuste keus maken voor hun partij.

De bestuursleden zijn Maisha Neus als voorzitter, Gulshan Alibux (ondervoorzitter), Priscilla Dawsa (commissaris), Kuang Yin Cheong (penningmeester) en Samuel Jabini (secretaris). Alleen Dawsa en Jabini hebben politieke ervaring. Het ontbreken van deze ervaring noch hun jeugdigheid zal hen beletten met volle overtuiging van hun missie deel te nemen aan de verkiezingen van mei 2020.

Alle bestuursleden hebben goed onderwijs genoten, variërend van VWO tot universiteit. In haar presentatie zei Neus dat de partij hoopt 52 procent van de stemmen binnen te halen.  Strei! wil vooral een alternatief zijn dat geen raakvlak of affiniteit heeft met een bestaande partij. Samenwerken met andere politieke partijen is dan ook uitgesloten.

"Als we nu één of tien zetels behalen, we gaan rustig een betere oppositie voeren dan tot nu toe het geval is geweest. Wij gaan niet de fout van DOE maken om samen met een bestaande politieke partij in een regering te gaan zitten", zegt Dawsa. Zij heeft de NDP verlaten om Strei! mede op te richten en is jeugddistrictsraadslid geweest in Wanica. De partij heeft een concept strategisch beleidsplan dat na de echte proclamatie zal worden bekendgemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen