Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Dubbelbloed’, een biografische roman

Surinaamse en Nederlandse wortels in ‘Dubbelbloed'

25/02/2018 16:15 - Audry Wajwakana

Dubbelbloed. Biografische roman van Etchica Voorn.

Dubbelbloed. Biografische roman van Etchica Voorn. Foto: Knipscheer  

PARAMARIBO - Bijna haar hele leven heeft Etchica Voorn moeten aanhoren dat ze een halfbloedje is. Kind uit een Moengonese afro-Surinaamse vader en een witte moeder uit Groningen, Nederland. Als haar Nederlandse opa het bijvoorbeeld over zijn dochter had, zei hij vaak ‘zij met de zwartjes’. “Hoewel ik toen nog heel jong was, waren zulke opmerkingen, opgroeiend in een witte samenleving niet leuk om aan te horen.

De term halfbloedje heb ik nooit leuk gevonden", zegt Voorn. Daarin kwam verandering toen ze na een zoektocht naar haar Surinaamse roots van een Surinaamse neef hoort dat ze geen halfbloedje, maar een 'dubbelbloed' is. "Dus van beide dubbel krachtig." Voorn ontworstelt de negatieve lading van haar bi-raciale achtergrond in.

Het boek wordt op 28 februari, tijdens de maandelijkse thema-avond van Schrijversgroep '77 gepresenteerd. "Het is een autobiografisch verhaal, waarin ik vanuit die dubbele achtergrond op zoek ga naar de eigen identiteit", legt de auteur uit. In het dagelijks leven is Voorn onderneemster en blogger. "Ik schrijf vanaf mijn zesde jaar, maar het heeft toch wel even geduurd voordat ik het schrijverschap serieus nam. Toen ik mijn eerste echte verhaal schreef werd het door een bekende schrijfster afgekraakt", zegt ze lachend. Ze stopte toen met schrijven. Gelukkig duurde dat niet lang. Voorn liep al jaren met het idee om een eigen boek uit te brengen met als titel 'Dubbelganger'. Haar eigen verhaal met ervaringen.

Etchica ervaart dat zij als moksi uiteindelijk nergens bij hoort, niet bij haar Nederlandse witte familie, niet bij haar Surinaamse zwarte familie. Tegelijk beseft ze dat zij als 'dubbelbloed' het beste van twee culturen in zich draagt, dat onafhankelijkheid en zelfstandigheid belangrijker zijn dan afkomst en kleur. Hoewel Suriname niet echt bezig is met het zwart/wit onderwerp, is de auteur erg benieuwd hoe de Surinaamse samenleving over het onderwerp denkt. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina