Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President vergeet afspraak met parlement

President vergeet afspraak met parlement

28/02/2018 11:01 - Ivan Cairo

President vergeet afspraak met parlement

President Desi Bouterse dinsdagavond tijdens de discussie met parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons over afspraken rond de Brokopondo-overeenkomst. Foto: dWT  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse kon zich dinsdagavond in het parlement niet herinneren dat de regering had toegezegd de gewijzigde energie-overeenkomst met Alcoa, de Brokopondo-overeenkomst, uiterlijk december vorig jaar naar De Nationale Assemblee te zullen sturen. Toen NPS-fractielid Patricia Etnel dinsdag tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling vroeg wanneer het document naar het college wordt gestuurd, merkte Bouterse op dat die toezegging nimmer is gedaan.

 

"Ik weet niet of we hebben gesproken over een gewijzigde Brokopondo-overeenkomst. Dat was volgens mij niet aan de orde", zei Bouterse. Hij werd er door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons aan herinnerd dat die afspraak is gemaakt en dat de overeenkomst een wet is die alleen door de volksvertegenwoordiging kan worden gewijzigd. "Nee, het parlement verwacht misschien een gewijzigde Brokopondo-overeenkomst. Maar dat wordt toch een ander verhaal", reageerde het staatshoofd.

"De Brokopondo-overeenkomst kan niet anders dan in het parlement worden beëindigd of gewijzigd", stelde Simons. Na diep nadenken gaf het staatshoofd zich gewonnen. "Voorzitter, dan mi e gi granmanoso. Dan ben ik abuis", merkte hij op. Minister Regilio Dodson (NH) had vorig jaar tijdens een debat in het college over het vertrek van Alcoa gezegd dat DNA de gewijzigde overeenkomst mag tegemoet zien.

Die toezegging werd op 29 september vorig jaar door waarnemend Ashwin Adhin herhaald bij het uitspreken van de jaarrede. Uiterlijk volgend jaar wil de regering de huidige overeenkomst met de Amerikaanse multinational beëindigen zodat de Afobaka-stuwdam aan Suriname kan worden overgedragen nu Suralco haar bauxietactiviteiten in het land heeft beëindigd en energieovereenkomst daarop gebaseerd was. Simons merkte op dat zij het staatshoofd een brief zal sturen om te herinneren aan de afspraak.

VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien greep de vergeetachtigheid van de president aan om hem voor schut te zetten. Bouterse voelde zich klaarblijkelijk zodanig geschoffeerd door het taalgebruik van de parlementariër dat hij direct daarna onaangekondigd de vergaderzaal verliet, oppositie en coalitie kijfend achterlatend. Simons verdaagde temidden van het over en weer gekrijs de vergadering naar donderdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen