Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Wegenautoriteit schendt regels

COMMENTAAR: Wegenautoriteit schendt regels

01/03/2018 12:00

COMMENTAAR: Wegenautoriteit schendt regels

 

PARAMARIBO - DE WEGENAUTORITEIT HEEFT een scheve schaats gereden door, volgens de constatering van de oppositie in De Nationale Assemblee, tegen de comptabele regels, geld te lenen bij de NDP voor een kwestie die de Staat aangaat. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) heeft in het parlement gezegd dat de Wegenautoriteit was aangewezen voor de aankoop van mammoetvlaggen ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag. De Wegenautoriteit valt onder zijn ministerie.

Omdat de Wegenautoriteit geen geld heeft, is geld geleend bij de politieke partij NDP. Hiermee is alvast één comptabele regel geschonden. Als werkarm van de overheid mag de Wegenautoriteit geen geld lenen bij een politieke partij. Dat is onbehoorlijk bestuur en het is in strijd met ethische normen en waarden. Deze gang van zaken kan corruptie in de hand werken. Want bij terugbetaling van de schuld door de Wegenautoriteit is er geen zicht op welk bedrag is teruggestort in de NDP-kas en wie controle daarop heeft uitgeoefend. Er kan zelfs meer geld in de partijkas zijn gestort dan was geleend.

In elk geval wordt de vraag opgeworpen of de afdelingen Interne Controle van de Wegenautoriteit en van OWT en C en de Rekenkamer op de hoogte zijn van deze transactie. Een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat de NDP via de Wegenautoriteit bevoordeeld is omdat geen offertes zijn gevraagd. De overheid had mogelijk minder hoeven uit te geven. De positie van minister Miranda die de politieke verantwoordelijkheid draagt, staat ter discussie. Bedenkelijk is dat de vlaggen vier dagen na de onafhankelijkheidsviering zijn ingevlogen door de SLM. Waarop steunt dan de urgentie voor de aanschaf?

De president heeft toegegeven dat niet volgens de regels is gehandeld, maar dat er geen sprake is van corruptie. Hij heeft de regeringscoalitie in het parlement geadviseerd voor een motie van de oppositie in deze zaak te stemmen. Het staatshoofd zal de kwestie neerleggen bij het Openbaar Ministerie (OM). Opmerkelijk is dat hij hieraan toevoegt dat justitie niets zal vinden. Deze opmerking zou kunnen worden uitgelegd als beïnvloeding van de vervolging. En daar moet de regering, nota bene in de persoon van de president, verre van blijven. Het OM moet zijn werk vrijelijk kunnen doen, zonder de hete adem van de president of een minister in de nek te voelen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina