Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stichting Lobi bestaat vijftig jaar

Stichting Lobi bestaat vijftig jaar

01/03/2018 07:10 - Merredith Bruce

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de receptie in verband met het vijftigjarig bestaan van Stichting Lobi.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de receptie in verband met het vijftigjarig bestaan van Stichting Lobi. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons ziet in de toekomst een grotere rol weggelegd voor stichting Lobi. Dat stelde ze woensdag bij de receptie in verband met het vijftigjarig bestaan van de stichting in Hotel Torarica. Om inderdaad een grotere rol te spelen, vindt ze het noodzakelijk dat de toegang tot preventieve dienstverlening, waar deze instantie zich voor een groot deel op richt, gemakkelijk wordt gemaakt.

Geerlings-Simons onthulde dat het parlement het Staatsziekenfonds (SZF) heeft voorgesteld om andere contracten aan te gaan met de stichting, zodat cliënten vrijelijk toegang kunnen hebben tot de preventieve dienstverlening. Dat geldt voor alle andere preventieve dienstverleners. "Het SZF staat positief daartegenover", zei Geerlings-Simons.

Het is volgens de parlementsvoorzitter, van huis uit arts, een noodzaak dat personen hun ziektekostenverzekering vrijelijk kunnen gebruiken. Men moet niet alleen "op verwijzing van een huisarts", maar ook zelfstandig gebruik kunnen maken van preventieve diensten. Ze heeft de stichting opgeroepen om verder hierover te onderhandelen met het SZF.

Stichting Lobi-directeur Nensy Bandhoe stelde op vragen van de Ware Tijd dat de moeilijke toegang tot de preventieve dienstverlening van de organisatie een drempel is. "Als de cliënt gebruik wil maken van onze preventieve diensten moet hij of zij eerst een garantie- of labbrief van de huisarts hebben. Eigenlijk leg je daarmee een obstakel.  

Deze klacht is ook naar voren gekomen bij een baarmoederhalskanker-screeningsproject van de stichting vorig jaar in Saramacca. "Als je gewoon met je geldige dokterskaart toegang hebt, is dat veel gemakkelijker." Stichting Lobi biedt ook tegen betaling diensten aan. "Maar waarom zou je betalen als je verzekerd bent?" vraagt Bandoe.

Stichting Lobi is op 29 februari 1968 opgericht. Behalve Geerlings-Simons hebben de onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid, de landenvertegenwoordiger van de Paho/WHO en een vertegenwoordiger van het internationale gezinsplanningsinstituut en andere betrokkenen bij de stichting een toespraak gehouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina