Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriwijs verzamelt erfgoed onderwijs

Stichting Suriwijs verzamelt erfgoed onderwijs

01/03/2018 06:08 - Amanda Palis

Stichting Suriwijs verzamelt onderwijs erfgoed

 

PARAMARIBO - “Het is belangrijk om bewust te blijven dat de structuren van nu de resultaten zijn van historische ontwikkelingen”, vertelt Ramon Dest, voorzitter van de Stichting Suriwijs. Zijn organisatie is begin februari opgericht om de geschiedenis van Surinaamse scholen in beeld en geschrift te verzamelen.

"Al de mooie verhalen die de Surinamers nog thuis hebben in de vorm van foto's en in hun herinneringen, willen wij opschrijven, verzamelen en voor eenieder toegankelijk maken. Het verduidelijkt alleen maar waarom dingen nu zo zijn." Het is voor Dest niet alleen belangrijk om deze geschiedenis vast te leggen voor het nageslacht. Hij doet het ook voor zichzelf in zijn zoektocht naar zijn roots.

"Ik ben meer dan zestig jaar geleden geboren in Paramaribo en verhuisde vóór mijn eerste verjaardag naar Nederland, waar ik door mijn grootouders ben opgevoed. Voordat wij verhuisden naar Nederland, heeft mijn opa langer dan 35 jaar onderwijs gegeven op de Sint Paulusschool." Dest is naar Suriname teruggekeerd om meer over het leven van zijn opa te weten te komen.

"Ik stond er versteld van dat zoveel mensen zich mijn opa nog konden herinneren, maar dat men de geschiedenis van de scholen vrijwel niet heeft bewaard. Velen die ik heb gesproken vonden het ook jammer dat het moeilijk is om aan oude informatie te komen." Na de vele aanmoedigende en enthousiaste gesprekken, heeft Dest besloten om stichting Suriwijs op te richten.

De website waarop de verhalen en foto's gepubliceerd moeten worden is nog in ontwikkeling: "We hopen dat we de website over twee weken online kunnen krijgen. Er wordt hard gewerkt om de verhalen te verzamelen uit persoonlijke gesprekken. Helaas hebben wij nog geen digitale inzendingen binnengekregen, maar mensen kunnen dat altijd nog doen", deelt de voorzitter mee.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina