Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Strakkere ordehandhaving in parlement

Strakkere ordehandhaving in parlement

01/03/2018 18:25 - Ivan Cairo

Vicepresident Ashwin Adhin donderdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Met het parlement werden de plooien gladgestreken na het incident dinsdagavond waarbij de regering boos de vergadering had verlaten.

Vicepresident Ashwin Adhin donderdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Met het parlement werden de plooien gladgestreken na het incident dinsdagavond waarbij de regering boos de vergadering had verlaten. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - Tegen assembleeleden die zich tijdens vergaderingen misdragen of de orde verstoren zal voortaan hard worden opgetreden. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zal niet meer tolereren dat misbruik wordt gemaakt van een ‘punt van orde’. Ook tegen het naar elkaar slingeren van opmerkingen buiten de microfoon zal strak worden opgetreden. Dat kwam donderdag naar voren bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling. Directe aanleiding is het incident van afgelopen dinsdag waarbij president en ministers de vergadering verlieten na onbehoorlijk gedrag van VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien tegenover president Desi Bouterse.

Wie buiten het gareel loopt zal eerst correct worden gewaarschuwd. "Maar als u door blijft gillen en schreeuwen zodat andere leden of de regering niet kunnen praten, zal dat worden gecorrigeerd", zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De voorzitter hield haar collega's voor dat ze niet voor hun kan bepalen hoe ze zich moeten uiten. Ze zal wel optreden tegen degenen die "over de schreef gaan". De fractieleiders van de oppositiepartijen ervaren het gedrag van Gajadien niet als een belediging, de coalitie echter wel. NDP-fractieleider André Misiekaba wees op verschillende incidenten die zich dinsdag hebben voorgedaan.

Hij noemde opmerkingen van Krishna Mathoera, die erop neerkomen dat politieambtenaren vanwege gebrek aan middelen goederen van criminele figuren accepteren om hun werk te kunnen doen. Hij plaatste als kanttekening dat sindsdien de regering noch het Korps Politie Suriname daarop een deugdelijke reactie hebben gegeven. Het optreden van Gajadien ziet hij als onderdeel van een structuur om coalitieleden en de regering te beledigen. Hij riep Simons op voortaan het ordereglement strak te hanteren. Het tot nu toe gevoerde beleid dient achterwege gelaten te worden, vindt de NDP-fractieleider.

Vicepresident Ashwin Adhin merkte op, dat hij zich "op afstand zeer beledigd" had gevoeld na te zijn gerapporteerd over het optreden van Gajadien. Hij vindt de schoffering erg omdat naar zijn zeggen president Buterse zich als geen ander dag en nacht "onvermoeibaar uitput en uitslooft" om de problemen van het land op te lossen. Adhin heeft de indruk dat alleen zaken gezien worden die buiten het staatshoofd om fout gaan. De vicepresident voerde ook aan dat in de Surinaamse cultuur respect voor ouderen en meerderen met de paplepel wordt ingegoten.

Het zou daarom niet mogen voorkomen dat de president van het land "in zo een positie van verlegenheid wordt gebracht", zoals afgelopen dinsdag is gebeurd. De regering distantieert derhalve van het gedrag van Gajadien en zal zich inzetten voor verbetering van de omgangsvormen tussen regering en assembleeleden. De fractieleiders Chandrikapersad Santokhi (VHP), Gregory Rusland (NPS), Marinus Bee (Abop) en Carl Breeveld (DOE) wezen erop dat de regering afgelopen dinsdag concrete vragen onbeantwoord liet en dat de antwoorden van de president soms bijna snerende opmerkingen waren.

De opmerkingen van de president hoorden volgens Breeveld thuis op een politiek podium. Bouterse werd geadviseerd dat wanneer hij naar het parlement komt het sneren achterwege moet laten en zakelijk deel te nemen aan de discussies. Rusland vindt dat moet worden nagegaan hoe DNA-leden met elkaar en de regering omgaan. De wijze waarop men elkaar nu tegemoet treedt, draagt volgens hem niet bij aan oplossing van de grote vraagstukken waarmee Suriname kampt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina