Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zevende grote olievondst in Guyanese wateren

Zevende grote olievondst in Guyanese wateren

01/03/2018 08:55 - Ivan Cairo

Zevende grote olievondst in Guyanese wateren

 

PARAMARIBO - De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft opnieuw een grote aardolievondst gedaan voor de kust van Guyana. Het is al de zevende commerciële ontdekking op rij. De bekendmaking werd dinsdag gedaan door de Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Raphael Trotman, waarna deze werd bevestigd door Kimberley Brasington, een woordvoerster van ExxonMobil.

Zij stelde tegenover de media in het westerbuurland, dat de vondst is gedaan bij de Pacora-bron, ongeveer zes kilometer ten noordwesten van de Payara 1-bron, waar de multinational ook op een grote olievoorraad is gestuit. Vorige maand werd bekend gemaakt dat een proefboring bij de Ranger 1-bron een oliereservoir van minstens 70 meter diep was aangetroffen.

Gisteren stuurde ExxonMobil de officiële mededeling de deur uit dat opnieuw een grote voorraad aardolie is gevonden in Guyanese wateren. In de Pacora 1-proefbron is een reservoir van zeker 20 meter diep aan hoogwaardige  oliehoudend zandgesteente gevonden. Er is geboord tot een diepte van ruim 5.6 kilometer in ruim twee kilometer diep water. De boring begon op 29 januari.

Deze nieuwe vondst versterkt het vertrouwen bij ExxonMobil om de reserves voor de Guyanese kust in productie te brengen, zegt directeur Steve Greenlee. Hij voegt eraan toe dat met de bewezen reserves in Guyana per dag een half miljard vaten aardolie geproduceerd zal worden, zodra met de productie wordt begonnen. Eerder zei het bedrijf dat een dagproductie van 120.000 vaten gerealiseerd zou worden. Volgens de overeenkomst met  ExxonMobil maakt Guyana aanspraak op twee procent royalty en 12.5 procent van de algehele productie.

Intussen maakt het Amerikaanse Kosmos Energy zich op om in de eerste week van april een proefboring te doen voor de Surinaamse kust. Volgens de seismische data van de plek waar geboord zal worden is er een redelijk goede kans dat daar aardolie wordt gevonden. Vorige week vertoefde een delegatie van Kosmos in Suriname om zich te orienteren en gesprekken te voeren met verschillende autoriteiten, groepen en personen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina