Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groepen blijven strijden om granman

Groepen die strijden om functie granman wijken geen duimbreed

02/03/2018 15:05 - Gilliamo Orban

Albert Aboikoni (m) wacht op een uitnodiging van de president om geïnstalleerd te worden als granman.

Albert Aboikoni (m) wacht op een uitnodiging van de president om geïnstalleerd te worden als granman. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Geen van de drie groepen die de functie van granman van de stam der Saramaccaners claimt wil water bij de wijn doen. Elk van hen wil dat haar ‘granman’ erkend wordt door de regering. Dat zegt Yvonne Pinas, districtscommissaris van Boven-Suriname tegen de Ware Tijd.

Zij heeft onlangs gesproken met alle drie groeperingen. "Dit probleem is altijd complex geweest, maar er moet uiteindelijk een oplossing komen. Een granman aanwijzen gaat de overheid niet doen. De mensen moeten het probleem zelf oplossen." Pinas denkt dat er waarschijnlijk binnenkort een oplossing komt. Zij praat donderdag met de hoofdkapiteins van de stam der Saramaccaners. Uit dit gesprek komt er mogelijk een oplossingsmodel.

Albert Aboikoni die met een delegatie van kapiteins, basya, adviseurs en apintidrummers sinds 12 februari in Paramaribo is, wacht volgens zijn secretaris Iwan Adjako op een uitnodiging van de president, om geïnstalleerd te worden. "Wij communiceren met de dc en als er een ontmoeting komt met de president zullen we dat horen", zegt Adjoko.

De groep die eerst tien dagen zou blijven vertoeft intussen al vijftien dagen in de hoofdstad. "Als de granman niet wordt ontvangen door de president zal in de geschiedenis van Suriname opgenomen worden dat een granman naar de stad was gekomen, maar dat de regering geweigerd heeft hem te ontvangen", zei Adjako eerder tegen de redactie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina