Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Beledigd

COLUMN: Beledigd

03/03/2018 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Zo. Hebben we dat weer gehad. Piefpaf, we hebben een begroting. En een heleboel nieuwe vragen, en inzichten. Zoals de lening van de NDP aan de Wegenautoriteit. Dat daar een verschrikkelijke lucht aan hangt, daar lijkt eenieder het over eens, maar ik kan bijna 100 procent garanderen dat na het onderzoek zal blijken dat er echt niets, niets aan de hand was. Waarom ik dat denk? Omdat de president het zegt, natuurlijk. En dit is een van de steeds zeldzamere momenten waarop ik hem op zijn woord geloof. Volgens hem zijn er wel onregelmatigheden, maar die hebben niets, ja echt niets te maken met corruptie en fraude.

Waarmee dan wel, en: waarom vertelt hij ons niet meteen waarmee het wel te maken heeft? (Waarom ik toch niet echt 100 procent garantie wil geven? Omdat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.) Het is behoorlijk zorgwekkend als een staatshoofd oproept tot een justitieel onderzoek en tegelijkertijd al de uitkomst voorspelt. Dat kan alleen als hij alle details kent - of er nauw bij betrokken is. Want alleen dan kun je dat voorspellen; zodra er nog andere personen bij betrokken zijn zou ik mijn hand niet in het vuur durven steken. Hoezeer die 'lening' mij ook bevreemdt, het echte 'van je stoel vallen'-aspect van deze parade van slecht bestuur is de reden van de lening. Er moesten vlaggen wapperen op de rotondes voor de onafhankelijkheidsviering.

Typisch, zo typisch - fisti prodo, noemde volgens mij Carl Breeveld dit soort uitspattingen al- geld vergooien aan uiterlijke schijn, maar graaf even dieper, en de fisti, de viezigheid komt vanzelf tevoorschijn. Want hoezeer ik onze vlag ook eer en waardeer - als je als regering al vindt dat je zodanig met de rug tegen de muur staat dat je je gedwongen voelt om een vreemde lening aan te gaan, waarom voor vlaggen? Vlaggen die ook nog te laat wapperden? Kan de NDP misschien ook geld lenen voor de ziekenhuizen bijvoorbeeld? Kan de minister van Financiën straks daar zijn extra 300 miljoen halen? Natuurlijk was hét spektakel van de week het weglopen van de president uit het parlement, maar eerlijk gezegd - ik snapte de ophef niet.

Gajadien gaf aan dat hij zijn stoel moest verlaten als hij het niet aankan - en dat heeft de president gedaan, en ik had dat wellicht ook gedaan als ik net tevoren had toegegeven dat ik als staatshoofd eigenlijk niet eens weet hoe ons democratisch systeem werkt, en dat het parlement o.a. de Brokopondo-overeenkomst moet goedkeuren. Laten we daar vooral verontwaardigd om zijn - en ons daar zorgen om maken, en ons collectief beledigd voelen door ons staatshoofd. Ik denk dat deze scène goed gebruikt kan worden tijdens taallessen om het verschil tussen aanleiding en oorzaak te behandelen. Naar mijn onbescheiden mening was Gajadiens grofheid slechts de aanleiding, en een welkom excuus om te ...ehhh, welk woord kan ik hier gebruiken zonder dat ik het instituut beledig? Laten we het houden op 'vertrekken uit de zaal'.

En tot slot - een mededeling die door het verbaal geweld bijna onopgemerkt is gebleven. We krijgen een superregering. Per resolutie wordt er een Bijzonder Bestuursorgaan ingesteld, en de vp krijgt bijzondere taken om ervoor te zorgen dat er wordt gewerkt. De lijst van taken is schier oneindig - van financiele sector, infrastructuur, exportsector tot woningbouw en de medische sector. Mijn vragen: wat gaan de ministers dan nog doen? En de president?

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina