Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Foute vrienden

COMMENTAAR: Foute vrienden

03/03/2018 12:00

COMMENTAAR: Foute vrienden

 

PARAMARIBO - SURINAME HEEFT VORIGE week vrijdag gestemd tegen de OAS-resolutie die Venezuela’s president Nicolás Maduro, zou aanmoedigen om vervroegd uitgeschreven verkiezingen in heroverweging te nemen. Suriname’s excuus daarbij is dat het dispuut tussen oppositie en coalitie een interne aangelegenheid is van Venezeula en dat de regionale organisatie zich er niet mee moet bemoeien. Ook een buitenlandse gewapende interventie om de politieke problemen op te lossen ziet Bouterse niet zitten.

In de internationale diplomatie zullen landen altijd huiverig zijn om verstrekkende uitspraken te doen richting bevriende naties. Suriname is daar geen uitzondering op. Bovendien beschouwt Bouterse Maduro als veel meer dan een collega-staatshoofd. Hij bracht in augustus vorig jaar nog een onaangekondigd bliksembezoek aan Venezuela en had er een 'vruchtbare werkvergadering' met de minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza. Toch mag de vraag gesteld worden of de steun aan een bevriende natie onvoorwaardelijk moet zijn. De berichten van onafhankelijke organisaties en journalisten scheppen een triest beeld.

Er is zich een humanitaire crisis van enorme omvang aan het voltrekken in Venezuela. Mensen worden steeds meer de dupe van beleidsbeslissingen die genomen worden om ervoor te zorgen dat Maduro in het zadel blijft. Misschien moet de vasthoudende 'vriendschap' van Suriname gezocht worden in de motieven van Bouterse om Maduro te blijven ondersteunen. Net als Maduro mag Bouterse rekenen op een zeer volgzame wetgevende macht die met de gewijzigde Amnestiewet heeft getoond de president te willen beschermen tegen rechtsvervolging. Bouterse is bovendien in Nederland veroordeeld tot een celstraf van elf jaar wegens drugssmokkel. In het achterhoofd houdende dat bij een positief stemadvies bij de OAS een mogelijk militaire interventie dus ook door Suriname goedgekeurd zou worden, is het duidelijk waarom Suriname, maar vooral Bouterse absoluut tegen de inmenging is.

In geval het zover zou komen dat gestemd moet worden over een interventie - militair of niet - zou Venezuela reciprociteit kunnen toepassen. En dat wil Bouterse natuurlijk tegen elke prijs voorkomen. Ook het land Cuba houdt Bouterse goed. En hoewel het de laatste jaren iets beter gaat met de mensenrechten in Cuba, is ook daar veel mis. Als we kijken naar de buitenlandse vrienden die Suriname kiest, zijn het geen uitblinkers in democratie en mensenrechten. Suriname kiest er eerder voor een president die zorgt voor dood en verderf in het zadel te houden dan een schrijnende massa te verlossen. Een bekend gezegde luidt: 'Zeg me wie je vrienden zijn, dan zal ik je zeggen wie jij bent.'

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen