Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gezondheid Surinamers behoeft brede aanpak

Niet-rooskleurige gezondheid Surinamers behoeft brede aanpak

03/03/2018 00:02 - Amanda Palis

Niet-rooskleurige gezondheid Surinamers behoeft brede aanpak

 

PARAMARIBO - Het is met de gezondheid van de Surinaamse samenleving niet bepaald rooskleurig gesteld. Tot deze conclusie komt de stichting Healthy Life in Suriname (Helisur) op basis van een door haar begeleid onderzoek naar hart- en vaatziekten, waaraan Surinaamse en internationale wetenschappers hebben gewerkt.

"We moeten het nu aanpakken, anders hebben we straks meer cliënten met chronische aandoeningen en het kost de Staat heel veel geld", zegt cardioloog Glenn Oehlers. Hij is hoofdonderzoeker van Helisur. De resultaten van het onderzoek zijn woensdagavond op een symposium besproken en uitgelegd.

Bij het onderzoek is er vooral gekeken naar de effecten van hart- en vaatziekten en risicogroepen per etnische afkomst. Inspiratie voor het onderzoek waren gegevens van de Wereldbank.

Oehlers: "Landen met een middeninkomen zoals Suriname zouden volgens de Wereldbank eerder vatbaar zijn voor chronische ziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol." De onderzoeker benadrukt het belang van een zo breed mogelijk draagvlak om de strijd tegen deze ziekten aan te gaan.

Lizzy Brewster, onderzoekster van de Universiteit van Amsterdam, heeft eerder een soortgelijk onderzoek gedaan in Amsterdam. Ze is daarbij tot schokkende conclusies gekomen onder de Surinamers in Nederland. "We konden in elk geval vaststellen dat Hindostanen meer kans maken om diabetes mellitus (suikerziekte) te ontwikkelen en bij de creolen werd er vaker een verhoogde bloeddruk geconstateerd."

Het onderzoek in Paramaribo heeft zich gericht op achttienhonderd personen in de leeftijdsgroep achttien tot zeventig jaar, vooral in urbane gebieden in verschillende wijken. Van hen hebben ruim 1.150 meegedaan aan een fysiek onderzoek onder andere door middel van het afstaan van bloed. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina