Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Nieuwe partijen hebben lange adem nodig’

‘Nieuwe politieke partijen moeten niet lichtvaardig denken’

03/03/2018 05:52 - Merredith Bruce

Curtis Hofwijks en Maisha Neus.

Curtis Hofwijks en Maisha Neus. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Initiatiefnemers van nieuwe politieke partijen moeten er rekening mee houden dat het “geen eenvoudig” proces is om door te breken. Zo stelt socioloog en politiek analist Marten Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. “Communicatie (politieke propaganda, ... red.) kost veel tijd en geld en dat laatste onderschat men. Je moet de mensen kunnen bereiken.”

Schalkwijk praat vanuit zijn eigen ervaring als medeoprichter en ex-voorzitter van politieke partij DOE waarvan hij intussen geen lid meer is. Maisha Neus en Curtis Hofwijks hebben onlangs publiekelijk aangekondigd dat ze in de politiek gaan. Neus heeft de partij STREI! opgericht terwijl Hofwijks nog moet zeggen hoe hij het zal doen.  

Sommigen denken dat Neus en Hofwijks tegen het beleid hebben geprotesteerd omdat ze al van plan waren om in de politiek te gaan. Schalkwijk noemt dit een "simplistische" redenering; hij denkt dat de twee met oprechte bedoelingen hebben geprotesteerd. Hij richt zich op factoren waarmee pas opgerichte partijen rekening moeten houden. De politiek analist noemt behalve propaganda het huidige kiesstelsel een uitdaging om door te breken als beginnende partij.  

In 2010 kreeg DOE 12.094 stemmen, genoeg voor slechts één zetel. Partijvoorzitter Carl Breeveld redeneerde toen dat dit aan het kiesstelsel te wijten is. Dat er ondanks kritische reacties tegen het beleid en oproepen voor alternatieven uiteindelijk toch niet daarvoor gekozen wordt, heeft volgens Schalkwijk te maken met de wijze waarop een partij bekendheid geeft aan zichzelf.

"De massa gaat niet op zoek naar informatie, maar reageert op wat op hem afkomt. Je kan dan wel prachtige ideeën hebben, maar hoe bereik je het publiek daarmee." Hij stelt dat het politieke veld geen level playing field is: oude, gevestigde partijen hebben in tegenstelling tot de pas opkomende politieke organisaties wel het vermogen om krachtige en brede propaganda te voeren.

Een "lange adem" en "doordacht beleid" hebben gemaakt dat DOE uiteindelijk toch een zetel heeft weten te behalen, zegt Schalkwijk. "Het proces van een partij oprichten en meedoen aan de verkiezingen is moeizaam." Hij denkt dat aansluiting bij een bestaande partij voor eventuele versterking een betere optie is om te kunnen scoren. Dit kan volgens hem ook versnippering van kader voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina