Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Amerikaanse turnster stapt naar de rechter

Amerikaanse turnster stapt naar de rechter

05/03/2018 13:11

De 23-jarige Raisman zegt dat de bond veel te laks met de signalen van misbruik is omgegaan.

De 23-jarige Raisman zegt dat de bond veel te laks met de signalen van misbruik is omgegaan. Foto: AP  

SANTA CLARA - Olympisch turnkampioene Aly Raisman klaagt het Amerikaanse olympisch comité en de turnbond aan wegens het seksuele misbruik door Larry Nassar, de voormalige teamarts van de Amerikaanse turnbond. Volgens Raisman was het comité op de hoogte van de misstanden, maar werd er geen actie ondernomen.

De winnares van drie olympische titels maakte in november bekend dat ook zij een van de vele slachtoffers is van Nassar. De oud-teamarts kreeg in januari een gevangenisstraf van meer dan 170 jaar opgelegd omdat hij zich had vergrepen aan Raisman en andere turnsters en er kinderporno bij hem thuis was aangetroffen.

De 23-jarige Raisman zegt dat de bond veel te laks met de signalen van misbruik is omgegaan. Daardoor kon Nassar ruim dertig jaar lang zijn gang gaan. Zelfs nadat hij in 2015 als bondsarts was ontslagen, verzuimde het comité de universiteit van Michigan te waarschuwen, waar hij nog steeds werkzaam was. Ook daar misbruikte hij tientallen turnsters.

Raisman is gefrustreerd door het gebrek aan daadkracht bij de twee organisaties, zelfs na de arrestatie van Nassar. Ze vindt dat er te weinig wordt gedaan om dit soort wantoestanden in de toekomst te voorkomen. Ze hoopt dat een rechtszaak wel de gewenste omslag bij de turnbond teweeg zal brengen.

'Het is de afgelopen weken pijnlijk duidelijk geworden dat deze organisaties niet van plan zijn om dit probleem serieus aan te pakken', zei Raisman. "Na al die tijd zijn ze nog steeds niet bereid om een volledig onderzoek uit te voeren hoe dit zo lang heeft kunnen voortduren." VK.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina