Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Maatpakken en mantelpakjes

COLUMN: Maatpakken en mantelpakjes

05/03/2018 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Maatpakken en Mantelpakjes

Giwani Zeggen  

We gaan naar het WK! Ja, u leest goed. Suriname heeft zich gekwalificeerd voor een wereldkampioenschap. Oké, is dan niet het voetbaltoernooi in Rusland deze grote vakantie. We doen mee aan de eindronde korfbal in Zuid-Afrika. Ooit vertelde mijn buurman Arnold Bouterse aan de Roelstraat mij de mooiste verhalen over het lokale korfbal. Dat de sport door de jaren heen was doodgebloed, deed hem pijn. Dat hoorde je in zijn stem. Zijn zoon en dochter speelden basketbal. Af en toe deed hij mee met ons. Dan zag je een oudere man in gedachten teruggaan naar die goede oude tijd.

Toen minister Robert Peneux vorig jaar, aan het begin van de begrotingsbehandeling, de aankondiging deed dat zijn ministerie wilde investeren in de korfbalsport, schoot er slechts één gedachte door mijn hoofd: deze man is de weg totaal kwijt. Welke prioriteit heeft die sport die op een enkele oude korf in de gymzaal van een muloschool na, compleet dood is? Nu snap ik de beste man (waar is hij trouwens?) iets beter. Nu kijken wat er van het plan terecht komt om korfbal te herintroduceren. Of blijft het een sport voor de diaspora-Surinamers in Nederland, waar wij in Suriname verder weinig aan hebben?

Toch vind ik het 'experiment' ook weer leuk. Dat enkele 'witte' mannen en vrouwen in korte broeken Suriname op de kaart zetten. Als we president Bouterse mogen geloven, zijn die er juist om het land internationaal voor schut te zetten. Alsof 'wij' hier dat niet al meer dan uitmuntend zelf doen. We staan immers weer hoog op de internationale kaart als doorvoerland van drugs, we betalen niet alleen lokaal onze rekeningen niet, maar tegenwoordig verzaken we ook de contributie bij de Verenigde Naties. We schrijven onszelf een volgende vliegramp aan. Ik kan zo nog even doorgaan.

Nee, wat dat betreft zou ik me als president meer richten op Surinaamse mannen en vrouwen in lange broeken en (korte) rokken. Het zijn juist die personen die echt tegen een mooie toekomst voor dit land zijn. En de president... die zit en kijkt ernaar en als het te heet wordt onder zijn voeten, kiest hij het hazenpad en verlaat met een smoes de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee. Hij leek meer op een man, moe van het aanhoren van al de wantoestanden onder zijn bewind, die dankbaar gebruikmaakte van het harde en het niet-elegante optreden van Asis om de aftocht te blazen.

Het staatshoofd was immers voor schut gezet door zijn eigen partij en zijn minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Laatstgenoemde heeft samen met NDP-ondervoorzitter Graaibrahams 'even' geld geleend aan de Wegenautoriteit om er vervolgens vlaggen mee te kopen. Alsof de festiviteiten rondom Srefidensi minder triest waren geweest zonder. De fractieleider en de assembleevoorzitter, beiden ook ondervoorzitters van de partij, wasten hun handen in onschuld. Voor André is dat niet de eerste keer trouwens.

Het zou van karakter getuigen als Jenny en André het vertrek hadden geëist van Graaibrahams en de andere persoon in de partij die handelingen mag plegen op de rekening. Om vervolgens direct het ontslag te eisen van de totale leiding van de Wegenautoriteit en het oneervol ontslag van minister Miranda. Ach ja, karakter en de Surinaamse politiek. Zelfs DOE lijkt er door te zijn besmet. Fractieleider Carl Breeveld blunderde in de SLM-kwestie opzichtig door maatregelen tegen de klokkenluider te eisen. Dezelfde man die tijdens de behandeling van de anti-corruptiewet vroeg om de bescherming van personen die wantoestanden aan het licht brengen.

Nee, dan ga ik liever voor het positieve nieuws. Het WK volgend jaar in Zuid-Afrika. Een Facebook-vriend kwam zondagavond, nog tijdens het schrijven van deze column, met het idee om richting Durban te gaan. Geen gek idee als je het mij vraagt. Sowieso is elke vakantie buiten Suriname een moment om even weg te zijn van alle hoofdpijn die je krijgt van de ontwikkelingen hier. Dan ga ik liever kijken naar de 'witte' mannen en vrouwen in korte broeken die namens Suriname actief zijn op een wereldkampioenschap. En ook al liggen we er in de eerste ronde uit; baat het niet, dan schaadt het ook niet. De echte vijanden van dit volk, die wonen hier. Ze zijn bruin en lopen rond in maatpakken en mantelpakjes.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina