Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sport en nationaliteit

COMMENTAAR: Sport en nationaliteit

05/03/2018 12:00

COMMENTAAR: Sport en nationaliteit

 

DOOR DE KWALIFICATIE van de Surinaamse korfbalselectie voor het Wereldkampioenschap in Durban, Zuid-Afrika, zal de noodzaak van dubbele nationaliteit waarschijnlijk weer toenemen bij andere sporten. De korfbalsport wordt allang niet meer bedreven in Suriname, maar enkele ‘Surinamers’ in de diaspora vertegenwoordigden ons land tijdens kwalificatiewedstrijden in Cali, Columbia. Ze waren superieur en plaatsten zich door alle vijf wedstrijden te winnen.

Dit is opnieuw het bewijs dat lokale sporters alleen Suriname niet naar een eindronde kunnen leiden. Ons land bruist van sporttalent, maar talent alleen leidt niet tot prestaties. Om topprestaties te bereiken, moet er van onderen af tot aan de top sprake zijn van professionele aanpak. Voorts moeten de sporters ook beschikken over een goede mentaliteit en enorme prestatiedrang. Het is publiek geheim dat Surinaamse sporters graag meedoen aan wedstrijden, maar dat velen de voorbereiding daartoe - het trainen dus, niet serieus nemen en het vaak laten afweten.

Vaak wordt als oorzaak gegeven de amateurstatus. Dit zou zeker kunnen, maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij gesteld moet worden dat Surinaamse sporters een verkeerde mentaliteit hebben. Een goed voorbeeld daarvan zijn organisaties die sporters binnenhalen om hun ploeg te versterken. Deze sporters zijn eigenlijk al prof. Ze komen voortdurend met allerlei argumenten om niet te kunnen of hoeven trainen. Een andere zaak is dat in Suriname sporters weinig concurrentie hebben, waardoor zij niet hoeven te vrezen voor hun positie. Het gevolg is dat vedetteneigingen dan snel naar boven komen. Trainingen worden verwaarloosd en de leefregels van een sporter worden niet meer gevolgd, waardoor resultaten vaak uitblijven.

Het lukt enkelen om toch een goede prestatie neer te zetten, maar die goede daad kunnen zij dan niet continueren. De Surinaamse sportbonden en -coaches zijn zich hiervan ongetwijfeld bewust, vandaar dat op verschillende podia vaak getracht wordt duidelijk te maken hoe belangrijk het is om gebruik te kunnen maken van buitenlandse sporters met Surinaamse roots. De Surinaamse Voetbal Bond heeft in dat kader zelfs voorstellen gedeponeerd bij de regering. Die ziet er echter kennelijk geen heil in. De SVB gaat zelfs zover om andere mogelijkheden te bekijken, maar die blijven vooralsnog uit. De beleidsmakers, vooral die op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, doen er goed aan zich rekenschap te geven van de prestatie van de korfballers in het buitenland van Surinaamse komaf, en daarnaar te leven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina