Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Publiek enthousiast over ‘Waterjager’

Publiek enthousiast over ‘Waterjager’

05/03/2018 16:27 - Sharon Singh

Chris Polanen tijdens de presentatie van zijn debuutroman 'Waterjager'.

Chris Polanen tijdens de presentatie van zijn debuutroman 'Waterjager'. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Sluit je ogen en vraag je af hoe onze geliefde hoofdstad Paramaribo er over pakweg dertig jaar uit zal zien? Hiermee probeert inleider Guillaume Pool bezoekers mee te voeren naar de toekomst. Niet zomaar, want het boek van Chris Polanen, ‘Waterjager’, is gebaseerd op klimaatverandering en wat de consequenties kunnen zijn als er niet vroegtijdig wordt ingegrepen.

Het boek mag volgens Pool als sciencefiction worden aangemerkt. "Maar veel schrijvers hebben in het verleden de gave gehad om met een vooruitziende blik te schrijven omdat dingen die onmogelijk leken, nu mogelijk zijn. Denk daarbij aan het verhaal van 'Around the World in 80 days', van schrijver Jules Verne."

Op 28 februari werd 'Waterjager' in het Cultureel Centrum Suriname gepresenteerd en zaterdag in Souposo. Hoe is het boek ontvangen? Polanen: "Heel goed, mensen reageren over het algemeen echt nieuwsgierig naar het boek. De presentatie in Nederland was ook goed, maar nu is het eigenlijk compleet, want het moest ook in Suriname gepresenteerd worden." Er zijn inmiddels honderd exemplaren verkocht.

"Zonder die heimwee was ik nooit gaan schrijven", zegt de auteur. Heimwee was zijn drijfveer, maar twintig jaar gebukt gaan onder heimwee is als een nachtmerrie. Gelukkig is de schrijver er overheen. Op de vraag van het publiek hoe hij zijn heimwee van zich heeft kunnen afschudden, zegt Polanen dat hij niet met zekerheid kan aangeven of het aan het schrijven heeft gelegen. "Het is een zegen dat de heimwee over is gegaan. Ik weet niet of het aan de tijd ligt, aan de nieuwe relatie. Ik kan alleen zeggen dat ik blij ben, want eigenlijk ben je verloren als je daaronder gebukt gaat en niemand je kan helpen." Schrijven en zwemmen hielpen hem door die periode heen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina