Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname sluit zich aan bij allliantie zonne-energie

Suriname bij lancering internationale organisatie zonne-energie

06/03/2018 07:48 - Ivan Cairo

Ambassadeur Aashna Kanhai (r) en Nagaraja Naidu van het ministerie van Buitenlandse Zaken van India bij de overhandiging van de diplomatieke nota waarin Surinames aansluiting bij ISA is vastgelegd.

Ambassadeur Aashna Kanhai (r) en Nagaraja Naidu van het ministerie van Buitenlandse Zaken van India bij de overhandiging van de diplomatieke nota waarin Surinames aansluiting bij ISA is vastgelegd. Foto: Surinaamse ambassade India  

PARAMARIBO - Suriname heeft zich in februari aangesloten bij de International Solar Alliance (ISA), een internationale organisatie die zich gaat inzetten voor bevordering van het gebruik van zonne-energie. De officiële lancering van ISA vindt zondag plaats in New Delhi, India. De alliantie is een initiatief van de voormalige Franse president François Hollande en de Indiase premier Narendra Modi.

In totaal worden er ongeveer vijftig staatshoofden en regeringsleiders verwacht, onder wie Modi en de huidige Franse president Emmanuel Macron. Ook de presidenten van Venezuela en Guyana zullen aanwezig zijn. Suriname wordt vermoedelijk vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin, maar behoort niet tot de 'oprichters', omdat het parlement de toetreding tot ISA nog niet heeft geratificeerd. Dat zegt ambassadeur Aashna Kanhai tegen de Ware Tijd. Na een officiële machtiging van de president tekende zij begin februari de documenten. Zij heeft inmiddels de stukken naar president Bouterse gestuurd nadat die waren getekend door de Indiase regering.

International Solar Alliance is een alliantie van meer dan 120 landen, waarvan de meeste veel zon hebben en geheel of gedeeltelijk tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring liggen. Het is de bedoeling om meer dan 1000 miljard US dollar aan investeringen te mobiliseren. Dit geld is nodig om in 2030 te komen tot massale benutting van zonne-energie, en om de weg te banen voor toekomstige technologieën die zijn aangepast aan de behoefte. Dit stelt ISA in haar missie indachtig de 'Verklaring van Parijs over de Internationale zonne-energiealliantie van 30 november 2015' en de gedeelde ambitie om gezamenlijke inspanningen te leveren om de financieringskosten en kosten van technologie te verminderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen