Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: DNA-voorzitter gedesavoueerd

COMMENTAAR: DNA-voorzitter gedesavoueerd

07/03/2018 12:00

COMMENTAAR: DNA-voorzitter gedesavoueerd

 

PARAMARIBO - JENNIFER GEERLINGS-SIMONS HEEFT er jaren van gedroomd parlementsvoorzitter te worden en in 2010, kort na de verkiezingen, kwam die droom uit. Schoorvoetend begonnen, heeft ze zich opgewerkt tot een politica die gezag heeft en respect afdwingt bij het leiden van parlementsvergaderingen. Natuurlijk laat ze, behorend tot de coalitie, weleens een steek vallen ten nadele van de oppositie maar over het algemeen heeft ze een hoge tolerantiegrens bij het leidinggeven.

Simons dwingt respect af. Dat is een van de karaktereigenschappen van een politicus. Andere eigenschappen (moeten) zijn eerlijkheid, incasseringsvermogen, dus tegen kritiek kunnen, en verdraagzaamheid. En hier ontbreekt het vaak aan bij veel van onze parlementariërs, de president en ministers. De politici moeten zich realiseren dat zij volksvertegenwoordiger zijn aan welke kant van de tafel zij ook zitten en dat zij niet alleen in het besturen van het land een voorbeeld moeten zijn, maar ook in hun gedrag.

Politiek is geen eenvoudig vak in de democratische wereld en politici moeten naar elkaar durven luisteren en respect hebben voor elkaars standpunten, hoe snoeihard die ook mogen zijn. Men moet de kunst verstaan om ook in kritiek positieve elementen te zien. Maar kennelijk mist president Desi Bouterse dat vermogen.

Vaak heeft hij het parlement gedesavoueerd, eerst als lid en nu als president. Enkele weken geleden is hij weggegaan toen oppositielid Edward Belfort een kritisch betoog hield. In dat geval kan hem geen wegloopgedrag verweten worden, omdat hij de vergadering niet heeft verlaten via de officiële uitgang. Maar zijn lichaamstaal sprak boekdelen.

Anders was het vorige week dinsdag toen Asiskumar Gajadien het woord voerde. Duidelijk geïrriteerd verliet de president demonstratief de vergadering. Enkele dagen later zei hij tegen de Ware Tijd dat Gajadien zich er rekenschap van moet geven dat hij niet tegen de persoon Bouterse maar tegen de president praat. Inderdaad moet het staatshoofd ook in het parlement met respect behandeld worden. Daar is hij echter wel onderworpen aan de leiding van de voorzitter. Zij heeft geen aanleiding gevonden om Gajadien tot de orde te roepen zoals ze dat bij Belfort evenmin gedaan.

Dit betekent dat volgens de parlementaire regels beide politici binnen de orde van de vergadering waren. De president mist elke bevoegdheid om eigen regels te stellen en daarmee de voorzitter te desavoueren. Binnen de NDP staat hij als voorzitter boven zijn partijgenoot Simons, maar in het parlement is hij onderworpen aan het gezag van parlementsvoorzitter Simons. Laat dat duidelijk zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina