Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DE STELLING: SLM-directeur Lachmising hoeft niet weg

DE STELLING: SLM-directeur Lachmising hoeft niet weg

08/03/2018 17:00

SLM-directeur Robbi Lachminsing.

SLM-directeur Robbi Lachminsing.  

AANLEIDING VOOR de stelling: Robbi Lachmising, directeur van de SLM, hoeft niet ontslagen te worden vanwege de wanprestatie van het bedrijf Procons. Dit bedrijf was verantwoordelijk voor de belading van vliegtuigen op de luchthaven Zanderij. De SLM-directeur heeft weinig tot niets gedaan om verdere misstanden te voorkomen. De ex-levenspartner van Lachmising is de eigenaar van het bedrijf en ontving maandelijks 35.000 US dollar. Deze misstanden waren bekend bij president Bouterse en ook hij heeft oogluikend deze onveilige situatie laten doorsudderen. Inmiddels is bekend geworden dat Lachmising per 3 april opstapt.

 Tekst; Gloria Bottse  beeld: dWT

Vriendjespolitiek

Op een ietwat regenachtige dag gaan we weer de straat op om meningen te peilen. We beginnen deze keer bij het hoofdkantoor van Telesur aan het Valliantsplein. Het is er redelijk druk en we vragen Armand om zijn mening. Hij staat in de rij om zijn telefoonrekening te betalen. "Ik werk bij een aannemer. Als wij prulwerk afleveren, worden wij niet betaald en soms zelfs ontslagen. Ik ben het totaal niet eens met de stelling. Hij moet wel ontslagen worden. Volgens Armand is hier duidelijk sprake van vriendjespolitiek. "Het is toch overduidelijk, want de directeur zijn ex is eigenaar van het bedrijf. Bouta's schoonzoon zit ook in die tori. Dus zo blijven deze mensen lekker doorgaan met stelen."

Waarschuwing is voldoende

Ook in de rij wacht Sonja. Zij vindt het niet nodig dat Lachmising ontslagen wordt. "Ze kunnen hem toch een waarschuwing geven? Hij zal beter zijn best doen. Verder gaat het toch goed met de SLM? Dus zo'n slechte directeur is hij niet." Met op de achtergrond de tonen van het carillon, verlaten wij het Telesur-gebouw. Armand en Sonja zijn in een heftige discussie verwikkeld over het wel of niet ontslaan van de directeur.

Ook RvC ontslaan

Parlementslid en waarnemend fractieleider van Pertjajah Luhur William Waidoe kan zich niet terugvinden in de stelling. "Ik vind wel dat de directeur moet worden ontslagen. Maar niet alleen hij. Ik wil nog een stap verder gaan, ook de leden van de Raad van Commissarissen (RvC) moeten opstappen." De raad is immers toezichthouder en daarom mede- verantwoordelijk, vindt Waidoe. "Het ontslaan van de directeur en de RvC-leden moet als voorbeeld dienen voor elke nieuwe directeur van een staatsbedrijf. We mogen niet licht omgaan met de veiligheid."

Tegen corruptie

De voorzitter van de nieuwe politieke partij Strei!, Maisha Neus, is het oneens met de stelling. Volgens haar is er hier geen sprake van transparantie. "Waarvoor hebben wij openbare aanbestedingen als die niet worden toegepast." Neus hekelt het feit dat er mensen bevoordeeld worden. "Als hij mensen heeft bevoordeeld terwijl ze incompetent zijn, dan is hij fout." De Strei!-voorzitter is de mening toegedaan dat Lachmising ontslagen moet worden. "Ik ben tegen corruptie en ook tegen nepotisme."

We maken ons niet meer druk

Als het aan Kumar lag, was Lachminsing al eerder ontslagen. "Fa dat kan? Dus die man brengt zijn vriendinnetje aan boord, maar die dame presteert niet. Toch kreeg ze elke maand someni moni? Mi no de eens nanga a stelling." Hij staat op de hoek van de Domineestraat om over te steken."Dit is gewoon erg en weet je wat erger is? Het lijkt alsof wij ons niet meer druk maken over het zoveelste corruptieschandaal. A sani kon tron wan gewoon sani."

Kumar doet zijn zonnebril af en blijft even stil. Dan zegt hij nadenkend: "Ik vind het ook jammer dat mijn kinderen leugens en bedrog als normaal gaan zien. Ik leer ze om hard te werken zodat ze een goede baan kunnen vinden. Maar efu mi luku dati s'ma e kisi baantjes sondro dati den habi skoro, gaan mijn zonen mij uitlachen. Vriendjespolitiek heerst nog altijd." Terwijl hij de straat oversteekt, roept hij: "A man e gi en famiri syen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina