Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Modder of btw

COLUMN: Modder of btw

09/03/2018 14:01 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Ik voel mij machteloos en raak minder gemotiveerd om mee te werken aan een beter Suriname. De norm voor wat wel en niet toelaatbaar is in ons land zakt dieper de modder in. Zo diep dat het moreel verval en de keuzes voor eigen financieel gewin vanzelfsprekend worden. Net als de duikboot die recent is aangetroffen in de modder van Saramacca en waarschijnlijk is ingezet voor het vervoer van duizenden kilo’s cocaïne.

In dit land wordt nog steeds op dezelfde manier geroofd als door het clubje van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Vol beladen met mensenhandel meerden ze aan, om weer te vertrekken met waardevolle suiker en cacao. Er is geen greintje verschil tussen de rovers van toen en nu; het gaat in beide gevallen om handelsondernemingen. Het product heet nu: harddrugs. Misschien bij binnenkomst in Saramacca soms ook beladen met dezelfde handelswaar als toen: mensen. Hoe komen de drie Colombianen in een duikboot in Saramacca terecht?

Volgens oud-minister van Justitie en Politie (JusPol) Santokhi is er meer aan de hand in het land. Hij vindt de leiding van het Korps Politie Suriname onbetrouwbaar en zegt dat deze direct vervangen zou moeten worden. Dat is een pittige uitspraak die wordt bevestigd door Hellings, voorzitter van de Surinaams Politie Bond (SPB). Oud-minister Belfor van JusPol spreekt er schande van dat er, sinds het vertrek van de laatste minister in mei 2017, geen opvolger is. Volgens hem stapelen de dossiers op het departement zich op en worden lopende zaken kreupel. Dat komt geldduivels en de georganiseerde misdaad goed van pas, zou je denken.

Volgens journalist Mischa Glenny, auteur van verschillende boeken over de georganiseerde misdaad, is 15 procent van de economie op belangrijke onderdelen afhankelijk van de illegaliteit en criminaliteit. In een interview zegt de auteur: "Als je een effectieve politicus wilt zijn, in een land dat na een oorlog in een overgangsfase verkeert, dan heb je een stevige financiële basis nodig. En dat betekent dat je hulp moet vragen aan machtige, rijke zakenlieden, of je eigen zakenimperium moet opzetten. Dat brengt in die omstandigheden met zich mee dat je ook bij smerige zaakjes betrokken kunt raken." Glenny stelt dat alle delen van de wereld tegenwoordig een relatie hebben met de internationale misdaad. "Het onderscheid tussen onder- en bovenwereld kun je niet meer maken, want de georganiseerde misdaad speelt een centrale rol in de economie en samenleving."

Volgens de schrijver profiteren ook u en ik, als consument, van deze criminaliteit - ook al hebben we dat niet in de gaten. Hoe dan? Ik stel mij zo voor dat er genoeg buitenlanders illegaal in Suriname verblijven. Economische vluchtelingen die het in eigen land niet goed hadden en hier naar toe zijn gekomen. Ze werken hard in de textielsector, bouw, handel en de goudvelden. De vrouwen vinden een baan in de huishouding, horeca of prostitutie. Wij stimuleren deze situatie en dragen hieraan bij door hun diensten af te nemen. Het lijkt mij een interessante uitdaging voor de nieuwe politieke partijen die zich willen mengen in de strijd om dit land naar betere tijden te leiden, om deze sector te reguleren. Maar zeker ook om ons af te helpen van het imago van narcostaat en doorvoerland voor drugs.

Hoe dat kan? Volgens Glenny kan de georganiseerde misdaad worden bestreden met de volgende ingrediënten: tijd, visionaire politici en regulering in de financiële sector. Dat laatste moet minister Hoefdraad van Financiën ook hebben gedacht, want medio dit jaar wil hij de belasting toegevoegde waarde (btw) invoeren op aankopen. Maar als wij daar nu al tegen in opstand komen, hoe groot is de kans dat het eventueel nieuwe bestuurders straks wel lukt? Hoe willen wij de modder ontstijgen als wij niet willen bijdragen aan meer inkomsten voor de staat en daar nu onze verantwoordelijkheid niet in nemen. Kiest u voor modder of voor btw?

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina