Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Miljoenen US dollars voor zonne-energieprojecten

Miljoenen US dollars beschikbaar voor zonne-energieprojecten

11/03/2018 14:34 - Ivan Cairo

Miljoenen US dollars beschikbaar voor zonne-energieprojecten

 

PARAMARIBO - In New Delhi, India, is zondag de International Solar Alliance (ISA) officieel gelanceerd. Voor deelnemende landen komen miljoenen US dollars aan fondsen beschikbaar. Suriname, dat ook heeft getekend voor de oprichting van deze organisatie kan nog niet uit deze fondsen putten, omdat het verdrag nog niet is geratificeerd. Vicepresident Ashwin Adhin heeft Suriname tijdens het evenement vertegenwoordigd.

Frankrijk en India hebben het initiatief genomen om via een internationaal orgaan de benutting van zonne-energie meer inhoud te geven. In zijn toespraak stelde de Franse president Emmanuel Macron dat tussen de 20 en 50 procent van de wereldbevolking niet over elektriciteit beschikt. Daarin moet verandering komen en de uitdaging ligt in het vinden van dragelijke financiering voor het uitvoeren van zonne-energieprojecten. Samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, publieke en private sector is noodzakelijk, zei Macron.

Tot nu toe zijn 130 projecten geïdentificeerd in 36 deelnemende landen. Hij benadrukte dat ook kleine projecten uitgevoerd kunnen worden, waarin ook kleine ondernemers in de verschillende landen kunnen deelnemen. Frankrijk stelt als eerste bijdrage 300 miljoen euro beschikbaar. In 2020 doet Parijs nog eens 700 miljoen euro in de pot.

De Indiase premier Narendra Modi wees in zijn speech op de enorme voordelen die zijn land de afgelopen jaren heeft gehad aan zonne-energie. Zo zijn er projecten uitgevoerd waardoor ruim 700 miljoen kinderen 's avonds thuis kunnen studeren. Daarnaast is de afgelopen drie jaar vier miljard gigawatt zonne-energie opgewekt. Voor financierbare projecten stelt India advies en begeleiding beschikbaar. Het land komt ook in met technologie voor ISA-projecten, zal nieuwe projecten helpen ontwikkelen en zal in verschillende landen trainingscentra opzetten. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina