Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Missers

14/03/2018 14:00 - Serieus!?

Ivan Cairo

Ivan Cairo  

Oh, wat mis ik die tijd toen mannen als Ronald Gajadhar, Humphrey Simson, John Jones en Humphrey Naarden de dienst uitmaakten bij de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname. Politieambtenaren die je elk tijdstip van de dag kon bellen voor informatie en die bij wijze van spreken hemel en aarde bewogen om aan de gevraagde informatie te komen, zodat vanuit de vrije pers de samenleving geïnformeerd kon worden.

Onderling maken we soms nog grapjes over inspecteur Gajadhar. Die man verstond de kunst om op basis van één vraag je eerst het antwoord te geven en vervolgens anticiperend op een mogelijke vervolgvraag zichzelf een reeks vragen te stellen en dan gelijk het antwoord daarop te geven. Hij vulde gewoon een persconferentie of interview met het beantwoorden van zijn eigen vragen. Dat was die goeie ouwe tijd. De toewijding van de voornoemde politievoorlichters schijnt te zijn verdwenen bij de KPS-voorlichtingsdienst. Tegenwoordig moeten de media het stellen met persberichten van een dag of wat oud nadat incidenten zich hebben voorgedaan. Soms worden gevallen van een week eerder gemeld.

Maar gisteren bakte de dienst het wel behoorlijk bruin. Onder de kop 'BID team houdt reizigers met drugs aan' werd een persbericht gestuurd naar de media en geplaatst op de KPS-website. Na het lezen van de eerste regel vroeg ik me af of ze het op de afdeling Voorlichting nog wel allemaal op een rijtje hebben. Gisteren, 13 maart, werd een persbericht verstuurd over de aanhouding van twee drugsverdachten die in januari heeft plaatsgevonden. Wat een afgang. Deze misser werd na enkele uren gelukkig en waarschijnlijk noodgedwongen goedgemaakt. Er kwam een melding van het onderscheppen van een vliegtuig in Saramacca met cocaïne aan boord en het aanhouden van vier verdachten. Het persbericht telde vier regels. Dit wekt bij mij de indruk dat het persbericht puur en uitsluitend de deur uit is gegaan om te voorkomen dat politici de gemeenschap hierover via hun Facebook-pagina zouden informeren.

In de duikboot-affaire werden politie en justitiële autoriteiten te kijk gezet toen VHP-assembleelid Krishna Mathoera via sociale media het onderscheppen van de duikboot in Saramacca wereldkundig maakte. Terwijl de onderschepping dagen eerder had plaatsgevonden hulden de autoriteiten zich in stilzwijgen. Deze keer wilde men Mathoera voor zijn. Hoe dan ook, wan ogri e tyari wan bun. Want niet lang daarna kwam ook het ministerie van Justitie en Politie gisteren met een verklaring over het drugsvliegtuig. Andere missers zijn de recente politieke verhuizingen van vicepresident Ashwin Adhin en assembleelid Mathoera. Nadat bekend werd dat Adhin naar Wanica is verkast om daar gekandideerd te kunnen worden bij de komende verkiezingen had de VHP geen keus dan zelf uit te komen dat ook Mathoera in omgekeerde richting is verhuisd. De verklaring kwam daags nadat nog kritiek was geuit op de verhuizing van Adhin.

Op Mathoera's verhuizing wordt geen kritiek geleverd ofschoon gesteld wordt dat die te maken heeft met voortzetting van haar politieke carrière. Het werd simpelweg afgedaan met "een persoonlijke keuze van het assembleelid". De verhuizing van Adhin daarentegen kwalificeert de VHP als een "etnische" move. Het is overigens niet de eerste keer dat politici of politieke partijen misbruik maken van de kiesregeling om mensen te kandideren in plaatsen waar ze eigenlijk niet thuishoren. Ik had het laatst nog met een collega erover dat in elk gezin in Suriname, rijk of arm, kinderen de basale waarden en normen zoals eerlijkheid, respect, oprechtheid, onbaatzuchtigheid, en hulpvaardigheid in meer of mindere mate in de opvoeding meekrijgen. Dat zie je voor een goed deel terug in de samenleving.

De weinige uitzonderingen daargelaten zou je de meeste landgenoten kunnen aanmerken als modelburgers die leven volgens voornoemde waarden en normen. In de praktijk blijkt echter dat wanneer deze modelburgers zich in de politieke arena begeven, ze de waarden en normen die met de paplepel zijn meegekregen, niet meenemen. Die maken plaats voor list en bedrog, manipulatie, respectloos gedrag en dieverij. Adhin en Mathoera zijn twee politici die vrijwel bij elke toespraak praten over moraal en ethische normen en waarden. Adhin vaak vanuit een spiritueel oogpunt, Mathoera meestal vanuit een justitiële bril bekeken. Getuigt het administratief verhuizen van het ene naar het andere kiesdistrict enkel en alleen uit politieke motieven van hoge moraal en ethiek? Dit is niets anders dan manipulatie van het kiessysteem dat neigt naar kiezersbedrog. Helaas is het niet strafbaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina